Η Πυθία αποκαλύπτει
Η καυτή ατζέντα
*Τρία καυτά θέματα έχει πάρει επάνω του το τελευταίο χρονικό διάστημα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος:
- Τους εμβολιασμούς
- Τα Self Tests
- Την ΠΥΡΚΑΛ (το σχέδιο για τη δημιουργία «Υπουργοπάρκου» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός)
Πρόκειται για υποθέσεις και σχεδιασμούς που ανεβάζουν ή κατεβάζουν υπουργούς, που «φτιάχνουν» ή «καταστρέφουν» πολιτικές καριέρες.
Ειδικά στην ΠΥΡΚΑΛ θα πάρει όλο το επικοινωνιακό σκέλος επάνω του. Εξάλλου το κατέχει το σπορ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master of Arts) στον τομέα του Political Management and Lobbying από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ και πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995-1999). Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά
Άγνωστες πτυχές του πλούσιου βιογραφικού
Η ιστορία του Άκη Σκέρτσου ξεκινά από το γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αρχικά ο σημερινός υφυπουργός ήταν επιστημονικός συνεργάτης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όταν ο δεύτερος ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, την εποχή που τη χώρα κυβερνούσε ο Κώστας Καραμανλής. Στη συνέχεια με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, ο Άκης Σκέρτσος βρέθηκε παρέα με τον «εθνικό μας σερίφη» στο μέγαρο της οδού Κατεχάκη, ως διευθυντής του γραφείου του υπουργού.
Τα παραπάνω δεν θα τα δει κάποιος στο βιογραφικό του κυρίου Σκέρτσου. Θα δει τα εξής, όσα θέλει να φαίνονται, ότι δηλαδή ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014 και ότι έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης του Δημόσιου Τομέα κατά την πενταετία 2009-2014, με πιο πρόσφατη αυτή του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα (Ιούλιος 2012 – Ιούνιος 2014).
Το μεγάλο… αφεντικό
Σήμερα, ο κύκλος του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ διακινεί ότι ο Άκης Σκέρτσος είναι το «μεγάλο αφεντικό» στο Μαξίμου μετά τον Μητσοτάκη. Λένε ότι ο Μητσοτάκης ακούει μόνο τον Σκέρτσο, τον οποίο και έβγαλε μπροστά για να χειριστεί – ουσιαστικά και επικοινωνιακά, το θέμα των εμβολιασμών, των self tests και της ΠΥΡΚΑΛ.
Αν ο Σκέρτσος αποτύχει στην αποστολή που ανέθεσε ο πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης θα εκμεταλλευτεί την εξής συγκυρία: Τις πιέσεις που δέχεται μέσα από το κόμμα του, ώστε στον επόμενο ανασχηματισμό, αν δεν προηγηθούν πρόωρες εκλογές, να τον βγάλει από την κυβέρνηση. Ο Άκης Σκέρτσος θεωρείται ένας εκ των βασικών εκπροσώπων της ΠΑΣΟΚικής, εκσυγχρονιστικής συνιστώσας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για την οποία βράζει κυριολεκτικά η βάση της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα εκείνο το τμήμα που έχει ως σημείο αναφοράς τον Καραμανλισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι οι τελευταίες επιθέσεις Σημίτη στον Καραμανλή έχουν σημάνει την έναρξη πολέμου και οι στρατοί έχουν μπει σε διάταξη μάχης. Μέσα σε αυτό το πλάνο έχει τη σημασία του να υπενθυμίζεται πως ο Άκης Σκέρτσος είναι άνθρωπος του Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο κάποιοι λανσάρουν ως επόμενο – μεταβατικό, δοτό, τύπου Παπαδήμου – πρωθυπουργό αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποσταθεροποιηθεί.
Ο Σκέρτσος, η V+O και ο Κουρτάκης
Στο μεταξύ στη Δεξιά πολυκατοικία αλλάζουν συσχετισμοί και συμμαχίες. Ο εκδότης των «Παραπολιτικών» και στενός φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιάννης Κουρτάκης αποκαλύπτει το «Φιλελεύθερος Gate» και δίνει «στεγνά» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα του Θανάση Μαυρίδη «Φιλελεύθερος» που τελικά έκλεισε δημιουργήθηκε στο γραφείο του σημερινού πρωθυπουργού με τη συνδρομή και της εταιρείας επικοινωνίας V+O.
Μέσα σε αυτό το κλίμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πληροφορία που διακινούν οι… κακές γλώσσες ότι η V+O δεν (υπο)στηρίζει πλέον τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος μέχρι πριν από καιρό είχε βρισκόταν μόνιμα στο στόχαστρο του Κουρτάκη και των «Παραπολιτικών». Ωστόσο έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο Κουρτάκης και τα «Παραπολιτικά» το τελευταίο χρονικό διάστημα προβάλλουν με θετικό τρόπο τον εκσυγχρονιστή ΠΑΣΟΚο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ τον οποίο έχουν θέσει κάτω από τις προστατευτικές φτερούγες τους. Κατά μία έννοια λοιπόν ο Γιάννης Κουρτάκης εκτελεί χρέη… επικοινωνιολόγου του Άκη Σκέρτσου καλύπτοντας το κενό που αφήνουν πίσω τους οι εταιρείες επικοινωνίας. Έτσι λέγεται. Έτσι φαίνεται. Έτσι, ξαφνικά. Περίεργα πράγματα δεν είναι όλα αυτά; Λέτε να έχει μεσολαβήσει κάτι;