Το ακροδεξιό AfD πρώτο κόμμα σε δημοσκόπηση στο Βραδεμβούργο, με ποσοστό-ρεκόρ

Έναν χρόνο πριν από τις κρατιδιακές εκλογές στο Βραδεμβούργο, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να δίνουν τη μάχη της δεύτερης θέσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest-dimap για λογαριασμό της ραδιοτηλεόρασης Βερολίνου-Βραδεμβούργου rbb24, η AfD συγκεντρώνει το εντυπωσιακό 32%, ενώ ακολουθούν το SPD με 20% και το CDU με 18%. Οι Πράσινοι και η Αριστερά βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 8% και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι συγκεντρώνουν 6%. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν εκτός τοπικού κοινοβουλίου με 4%. Το 2019 SPD και CDU είχαν συγκεντρώσει 26,2% (-5,7 από το 2014) και 15,6% (-7,4) αντίστοιχα και έκτοτε το κρατίδιο κυβερνάται από συνασπισμό SPD, CDU και Πρασίνων. Η AfD είχε λάβει στις εκλογές του 2019 ποσοστό 23,5%, αυξάνοντας τη δύναμή της κατά 11,3 μονάδες.

Στη σημερινή δημοσκόπηση, το 57% δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση του κρατιδίου, ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) διατηρεί ωστόσο ποσοστό αποδοχής 51%. Αντιθέτως, παρά τα υψηλά ποσοστά της AfD, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας και πιθανότερος υποψήφιος για τις επικείμενες εκλογές, Χανς-Κρίστοφ Μπερντ συγκεντρώνει την αποδοχή μόλις του 7% των πολιτών του Βραδεμβούργου.

Ως σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες, η έρευνα αναδεικνύει την ενεργειακή πολιτική (27%) και το μεταναστευτικό (19%). Τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος απασχολούν το 11% των ερωτηθέντων. Μεταξύ των υποστηρικτών της AfD πάντως κορυφαίο πρόβλημα θεωρείται η μετανάστευση (32%).

Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει επίσης ότι δεν θα είχε αντίρρηση στην ενδεχόμενη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην τοπική κυβέρνηση, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 38%. Ταυτόχρονα, το 58% εκτιμά ότι η AfD δεν παίρνει αρκετή απόσταση από ακροδεξιές θέσεις, άποψη την οποία τον Σεπτέμβριο του 2019 διατύπωνε το 77%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Η Δικαιοσύνη δολοφονήθηκε» – Καταπέλτης η Μαρία Καρυστιανού για τα Τέμπη

Σκληρή ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού για τα Τέμπη: κατηγορεί τη Δικαιοσύνη για συγκάλυψη, ζητά εκταφές με τοξικολογικές και προσφυγή σε ΕΕ και ΟΗΕ

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού