Το Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να επενδύσει σημαντικά στις υποδομές φυσικού αερίου στην Αλβανία εν μέσω της συνεχιζόμενης επέκτασης στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της περιοχής, δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev σε συνέδριο γεωπολιτικής την Πέμπτη, αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι αυτή είναι μια καλή ιδέα.
Ο Aliyev έκανε τα σχόλια αυτά στο τέταρτο συνέδριο Shaping the Geopolitics of Greater Eurasia που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο ADA στην πόλη Shusha του Αζερμπαϊτζάν.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Η Αλβανία δεν χρησιμοποιεί τώρα καθόλου φυσικό αέριο, αλλά βασίζεται στην υδροηλεκτρική ενέργεια, σε κάποια ηλιακή ενέργεια και σε εισαγωγές ορυκτής ενέργειας. Ωστόσο, φιλοξενεί τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline, μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (SGC), ο οποίος διέρχεται από μεγάλες εκτάσεις του εδάφους της καθώς μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
«Η Αλβανία είναι διαμετακομιστική χώρα, αλλά δεν υπάρχει δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Σχεδιάζουμε να επενδύσουμε ένα σημαντικό ποσό για να δημιουργήσουμε αυτό το δίκτυο διανομής», δήλωσε.
Ο Aliyev πρόσθεσε ότι επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σόφια για να παραστεί στην υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης (MoU) για τη μεταφορά φυσικού αερίου, που ονομάζεται δακτύλιος αλληλεγγύης.
Το Μνημόνιο Συνεννόησης που υπογράφηκε στις 25 Απριλίου, καθορίζει τα σχέδια για έναν διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου – μια κοινή πρωτοβουλία μεταξύ των Bulgartransgaz (Βουλγαρία), Transgaz (Ρουμανία), FGSZ (Ουγγαρία), SOCAR (Αζερμπαϊτζάν) και Eustream (Σλοβακία) – ο οποίος στοχεύει να προσφέρει πρόσθετες δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου έως και 9,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (BCM) αερίου ετησίως.
Το αέριο θα ρέει από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας.
Ο Aliyev πρόσθεσε ότι μετά την ένταξη της Σλοβακίας στο έργο, αναμένεται να ενταχθούν και άλλες χώρες.
Πηγή: Euractiv.gr
«Η Σλοβακία εντάσσεται στο έργο. Έτσι, αν τώρα εξάγουμε σε έξι χώρες, μέσα σε ένα χρόνο και αν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια, χωρίς μεγάλη προσπάθεια, μπορεί να γίνουν 10. Και αυτό είναι μόνο η αρχή», είπε.
Ο Aliyev είπε επίσης ότι η Αλβανία θα μπορούσε να ενταχθεί στους αγοραστές του αζέρικου φυσικού αερίου λόγω της διέλευσης του SGC από το έδαφος της βαλκανικής χώρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Η Αλβανία δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να γίνει κόμβος φυσικού αερίου των Βαλκανίων, αλλά η πιθανή επέκταση στη χρήση του φυσικού αερίου θέτει μια σειρά από ζητήματα.
Ο Gligor Radecic, υπεύθυνος για το φυσικό αέριο στο Bankwatch πιστεύει ότι τα νέα δεν είναι καλά για την Αλβανία.
«Η Αλβανία παλεύει με την υπερβολική εξάρτηση από την ευαίσθητη στο κλίμα υδροηλεκτρική ενέργεια. Παρόλα αυτά, η νέα εισαγωγική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα από ένα διεφθαρμένο και αυταρχικό καθεστώς είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση προκαλείται κυρίως από το ορυκτό αέριο και, ως εκ τούτου, η ανάπτυξη ενός νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου από το μηδέν σε μια χώρα που δεν καταναλώνει σήμερα φυσικό αέριο «μοιάζει με τρέλα» και θα εισήγαγε εκπομπές στον εγχώριο ενεργειακό τομέα που σήμερα δεν έχει εκπομπές.
«Η Αλβανία πρέπει να αποφύγει να επαναλάβει τα λάθη των γειτόνων της στην ΕΕ, οι οποίοι τώρα αγωνίζονται να απεξαρτηθούν από το φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, η έλλειψη υποδομών φυσικού αερίου στην Αλβανία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ‘έλλειψη’, αλλά ως πλεονέκτημα», δήλωσε ο ίδιος στη EURACTIV.
Καθώς η ανάπτυξη μιας τέτοιας υποδομής θα απαιτούσε χρόνια, ο Radecic δήλωσε ότι ο χρόνος θα ήταν προτιμότερο να δαπανηθεί για την υποστήριξη επενδύσεων όπως η αντιμετώπιση των απωλειών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η αύξηση της χρήσης αντλιών θερμότητας και η βαθιά ανακαίνιση των οικιστικών κτιρίων.
«Δεδομένου του επιπέδου της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα, η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοτήσει σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου για να το χρησιμοποιούν οι καταναλωτές, γεγονός που θα μπορούσε να εξαντλήσει τα ήδη περιορισμένα κρατικά ταμεία, ή οι καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσουν το υψηλό κόστος και τις ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου, γεγονός που θα μπορούσε να αφήσει την υποδομή σε αδιέξοδο», δήλωσε.
Με το βλέμμα στραμμένο στην ένταξη, υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το ιστορικό του Αζερμπαϊτζάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δεν συνάδει με τα πρότυπα του μπλοκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επέκταση της υποδομής φυσικού αερίου θα στείλει περισσότερα χρήματα στη χώρα που είναι γνωστή για τη διαφθορά και την καταστολή κάθε αντιπολίτευσης.
Η χώρα και η SOCAR έχουν επίσης συνδεθεί με διάφορα σκάνδαλα σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ορισμένα από τα οποία περιλαμβάνουν κονδύλια της ΕΕ καθώς και το αζέρικο Laundromat που είδε δισεκατομμύρια ευρώ να μπαίνουν στις τσέπες ευρωπαϊκών οργανισμών, ακόμη και πολιτικών, με αντάλλαγμα ευνοϊκή μεταχείριση και άσκηση πίεσης.