Ο ΣΚΑΪ μπορεί να έχει το αρχετυπικό τοξικό ριάλιτι «Big Brother» και να προσπαθεί να το επιβάλει ως έκφανση της κανονικής ζωής, ωστόσο ο ίδιος ο σταθμός αρχίζει να διαμορφώνει χαρακτηριστικά ριάλιτι αφού στο εσωτερικό του από ό,τι φαίνεται αναπτύσσονται συνθήκες που δοκιμάζουν αντοχές και όρια, με αποτέλεσμα σαν σε «Big Brother», άνθρωποι του είτε αποχωρούν είτε «αποβάλλονται».
Στον απόηχο της «αποχώρησης» του εμπορικού διευθυντή του σταθμού Γιάννη Σφακιανάκη έπειτα από 16 χρόνια και πριν βγει ο Απρίλης, ένα ακόμα στέλεχος, από τον ενημερωτικό- ειδησεογραφικό τομέα αυτή τη φορά, φέρεται να τα βρόντηξε και να έφυγε.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Αδαμίδης, επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, όπως υποστηρίζεται και αποχώρησε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Γιατί έχει σημασία;
Ο Αδαμίδης ήταν έως χθες ο διευθυντής ειδήσεων του καναλιού, υπο τον Βασίλη Παπαδρόσο, γενικό διευθυντή και «δεξί του χέρι» όπως λέει και η τηλεοπτική πιάτσα. Η αποχώρηση Αδαμίδη ερμηνεύεται ως ένα είδος πλήγματος στον Παπαδρόσο με διαστάσεις «ακρωτηριασμού».
Εν τω μεταξύ σχεδόν αμέσως διαδόθηκε εκδοχή ότι ο δημοσιογράφος αποχώρησε διότι φέρεται να μετακινείται σε εταιρεία με αρμοδιότητες που δεν έχουν να κάνουν με τη δημοσιογραφία «πρώτης γραμμής». Εικάζεται επίσης δε ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο δομικών αλλαγών στο ενημερωτικό σκέλος του ΣΚΑΪ.
Η αποχώρηση Αδαμίδη – αν είναι εκούσια ή ακούσια μένει να φανεί- μοιάζει με προανάκρουσμα αυτού του σχεδίου.
Πίσω στο φθινόπωρο, ο Κωνσταντίνος Ζούλας ως νέος διευθύνων σύμβουλος του ραδιοτηλεοπτικού Ομίλου και με «λευκή επιταγή» από τον πρόεδρο του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο, γνωστοποίησε τις προθέσεις του.
Φέρεται να είπε τότε πως «ήρθα, όπως μού ζητήθηκε, για να επαναφέρω τον ΣΚΑΪ στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του». Έκτοτε η φράση αυτή έγινε μότο του, λένε άνθρωποι περι τον μιντιακό όμιλό της παραλίας του Φαλήρου που είναι σε θέση να γνωρίζουν.
Αλλά ποιες ακριβώς «εργοστασιακές ρυθμίσεις» εννοεί ο άνθρωπος που του αποδίδεται ο χαρακτηρισμός «παιδί- θαύμα» επειδή – λέει – έβγαλε την ΕΡΤ από τον λήθαργο και την επανέφερε σε κατάσταση δημιουργίας και ανάπτυξης; Διότι άλλος ο ΣΚΑΪ του 1992-1993, άλλος εκείνος του 2000 και άλλο αυτός του 2014- 2015.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν στις «εργοστασιακές παραμέτρους» είναι η καλλιέργεια κλίματος με χαρακτηριστικά βαρομετρικού χαμηλού.
Πάντως θρυλείται ότι έχει σχηματιστεί μια – πρώτη – δυσαρέσκεια για διάφορους λόγους. Κάποιοι έχουν να λένε για τις διοικητικές δεξιότητες της Εύης Κουτσαυτάκη, προκατόχου του Ζούλα, και τον βαθμό αποφασιστικότητας που είχε.
Το νέο μοντέλο διοίκησης ΣΚΑΪ έχει χαρακτηριστικά εκείνου στην ΕΡΤ, αλλά από περίπου τα μέσα της θητείας του Ζούλα στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Άνθρωποι που κυκλοφορούν στους ορόφους του κτιρίου της οδού Εθνάρχου Μακαρίου 19, μεταδίδουν πως ο Ζούλας έχει αφήσει στην άκρη το «επικοινωνιακό κοστούμι», υπό την έννοια ότι πλέον δεν κυκλοφορεί στο κτίριο ούτε συναναστρέφεται κόσμο, όπως συνέβαινε τον πρώτο καιρό που κατηφόρισε στο Φάληρο από την Αγία Παρασκευή.
Έπειτα περιγράφεται ένα μοντέλο διοίκησης με κάπως συγκεντρωτικά ή και παρεμβατικά χαρακτηριστικά, ακόμα και από συνεργάτες του στενού πυρήνα του, που δεν είναι αποδεκτά από ορισμένους σε επιτελικές θέσεις.
Ο σταθμός επτά μήνες έπειτα από την ανάληψη καθηκόντων CEO από τον Ζούλα, δεν παρουσιάζει ενδείξεις επανόδου στον ανταγωνισμό και μόνον με το «The Voice» και το «Η Ελλάδα ψηφίζει» καταφέρνει να εμφανίζει μερίδια τηλεθέασης με διψήφια νούμερα.
Ο ΣΚΑΪ όμως δεν είναι κανάλι του Σαββατοκύριακου αλλά 24ωρου βάσης, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Ο CEO του ΣΚΑΪ δίνει βάρος στην ψηφιακή τεχνολογία και τα Νέα Μέσα.
Στηρίζει και ενισχύει την παραγωγή podcasts, έχει θέσει σε εφαρμογή την ανάπτυξη της υβριδικής τηλεόρασης, ΣΚΑΪ hybrid, αλλά η γραμμική τηλεόραση είναι εκείνη που έχει –ακόμα- την μεγαλύτερη διείσδυση και εκτιμάται ότι ο Ζούλας δεν έχει βρει λύση στο αδιέξοδο τηλεθέασης και διαφημιστικής απορρόφησης που εξακολουθεί να βρίσκεται ο σταθμός και αναζητά ευκαιρίες για εξιλαστήρια θύματα, κατά ισχυρισμούς.
Εν τω μεταξύ ψήγματα δυσαρέσκειας – παρά την «λευκή επιταγή» – διακρίνονται σε ανώτατο επίπεδο με την υπο διαμόρφωση εικόνα στην ενδοχώρα του ΣΚΑΪ και η δυσθυμία εντείνεται στον πρόεδρο του Ομίλου έπειτα και την θρυλούμενη ήττα που υπέστη μένοντας έξω από τα διοικητικά του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.
Στις πρόσφατες αρχαιρεσίες ο Γιάννης Αλαφούζος δεν κατάφερε να πλασαριστεί ως μέλος στο ΔΣ του Ερασιτέχνη, με νέο πρόεδρο τον Δημήτρη Βρανόπουλο. Κατετάγη μόλις δέκατος με λιγότερες από 300 ψήφους.
Για την ιστορία από τα οκτώ μέλη του ΔΣ ο Νίκος Κοκκινάκης αναδείχθηκε με 564 ψήφους ενώ ο Γιάννης Αλαφούζος συγκέντρωσε 295.