Τι οφείλουν να κάνουν όσοι συνταξιούχοι εργάζονται – Βαριές ποινές σε όσους δεν δηλώνουν την εργασία τους

Ποινή ίση με 12 μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις θα έχουν οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να απασχολούνται εάν δεν δηλώσουν εμπρόθεσμα την εργασία τους.

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προβούν σε ηλεκτρονική δήλωση απασχόλησης, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων», που έχει ενεργοποιηθεί στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η εγκύκλιος αποσαφηνίζει τα χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία θεωρείται εμπρόθεσμη η ηλεκτρονική υποβολή μιας τέτοιας δήλωσης.

Επισημαίνεται ότι τη σχετική υποχρέωση έχουν μόνο οι συνταξιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος, που συνεχίζουν να εργάζονται. Ειδικότερα:

  • Όσοι εργάζονταν τη χρονική περίοδο 1η Ιανουαρίου – 1η Μαρτίου 2024 και διέκοψαν την εργασία τους, οφείλουν να υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική δήλωση έως την 31η Ιουλίου, δηλαδή το αργότερο τέσσερις μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω μέτρου.
  • Όσοι αναλαμβάνουν εργασία, μετά την 1η Μαρτίου, οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση έως την τελευταία μέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης. Εναλλακτικά μπορούν να πράξουν το ίδιο μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης εάν δεν έχει υπάρξει διακοπή της απασχόλησής τους.

Η διαδικασία

Εάν υπάρχει η υποχρέωση ασφάλισης μη μισθωτού, τότε πρέπει να υποβάλλεται αίτηση εγγραφής / επανεγγραφής στον ΕΦΚΑ, ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία στην αρμόδια υπηρεσία του Φορέα, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν είναι ήδη εγγεγραμμένος για τη δραστηριότητα που αναλαμβάνει.

Η διαδικασία πρέπει να ακολουθείται από το σύνολο των συνταξιούχων εργαζόμενων, για να μπορεί να εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να καταβάλλεται εισφορά ή πόρος υπέρ ΕΦΚΑ, ως παρακράτηση των μηνιαίων αποδοχών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ