Ο Γερμανός Καγκελάριος δεν συνηθίζει να συναντάται με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης άλλων χωρών, τη δουλειά αυτή ο Όλαφ Σολτς την αφήνει για τον Γραμματέα του SPD. Με τον Αλέξη Τσίπρα η συνάντηση της Παρασκευής στο Βερολίνο γίνεται κατ΄εξαίρεση.
Ομοίως ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στα μέρη που επισκέπτεται δεν συνηθίζει να συναντάται με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Αθήνα που επισκέφτηκε πρόσφατα ο Άντονι Μπλίνκεν τον Αλέξη Τσίπρα, τον είδε επίσης κατ΄ εξαίρεση.
Και οι δυο είχαν διαφορετικούς, αλλά σοβαρούς, λόγους να συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αρχικά, ίσως εκτιμούν πως ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της «Αριστεράς» στην Ευρώπη μπορεί να παίξει ρόλο σε ευρύτερες διεργασίες και πρωτοβουλίες που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη, χρήσιμες για τους ίδιους.
Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος αρχηγός αριστερού κόμματος που συμμετέχει ως παρατηρητής ακόμα και σε συνόδους κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, έστω και αν αυτό προκαλεί τη δυσαρέσκεια του Νίκου Ανδρουλάκη.
Δεύτερον, υπάρχει το (οριακά απίθανο) σενάριο ο Αλέξης Τσίπρας να βρεθεί εκ νέου στην πρωθυπουργία της χώρας, ακόμα και στις επικείμενες εκλογές.
Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να αποτελεί τη «γέφυρα» μεταξύ των σοσιαλιστών και της αριστεράς στην Ευρώπη.