Τι «κρύβει» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν να διατηρήσουν το καλό κλίμα, δύο μήνες μετά το τετ α τετ που είχαν στην Άγκυρα.

Η συνάντηση «κλείδωσε» και επίσημα για σήμερα στις 23:00 ώρα Ελλάδος, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας διατηρούνται ανοιχτοί σε ανώτατο επίπεδο σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαγράφουν θετική τροχιά και να προχωρούν σε μια σύντομη επισκόπηση των διμερών θεμάτων. Δεν αναμένεται να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα, αλλά θα υπάρξει επιβεβαίωση του θετικού κλίματος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο συζήτησής του στο Council of Foreign Affairs με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ στάθηκε στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Όπως τόνισε «σε σχέση με την Τουρκία όταν εμείς αναλάβαμε την εξουσία το 2019 αντιμετωπίσαμε μία κατάσταση επιθετικού τουρκικού αναθεωρητισμού. Στη συνέχεια υπήρξαν τρία δύσκολα χρόνια με την Τουρκία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και πιστεύω ότι θα έπρεπε να το αναγνωρίσουμε αυτό, όλως την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι κάποιες θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο».

«Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά στο να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα. Και σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις εντός του ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που κινεί τη βελόνα προς μια θετική κατεύθυνση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Από την άλλη, ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα. Η αναφορά στο Κυπριακό δεν είναι τυχαία, καθώς σε περίπου 10 μέρες, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν στο νησί – ο καθένας σε διαφορετική πλευρά της «Πράσινης Γραμμής» – για την 50η μαύρη επέτειο από τον «Αττίλα» και σε μια φάση που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμένουν σε de jure διχοτόμηση του νησιού, παρότι ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επιχειρεί να ξαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Λίγο-πολύ η συνάντηση προαναγγέλθηκε από το Μαξίμου το πρωί της Τρίτης, όταν ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου τύπου, Πάνος Αμυράς, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ανδρών ότι «με τον Ερντογάν δεν έχει προγραμματιστεί, αλλά δεν αποκλείω να γίνει. Ξέρετε, οι αντιπροσωπείες αυτές τις μέρες ζυμώνονται, συναντώνται. Επομένως δεν αποκλείω, ιδίως και αύριο (σ.σ. σήμερα), που είναι κυρίως ημέρα της Συνόδου, να υπάρξει μια συνάντηση των δύο ηγετών, κάτι που ενδεχομένως είχε προαναγγελθεί στην τελευταία τους συνάντηση, αν και η βασική συνάντηση και οι βασικές επαφές προγραμματίζονται να γίνουν τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Από εκεί και πέρα, στα 10-15 λεπτά που αναμένεται να διαρκέσει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, καθώς οι δύο ηγέτες θα παραστούν στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος Μπάιντεν στους ηγέτες της Συμμαχίας, αναμένεται να τεθεί από την ελληνική πλευρά και το ζήτημα κάποιων δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και που βρίσκονται εντελώς εκτός του πνεύματος της Διακήρυξης των Αθηνών του περασμένου Δεκεμβρίου, ωστόσο, η προσπάθεια διατήρησης του καλού κλίματος εκτιμάται ότι θα βρεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων των αντιπροσωπειών και των δύο χωρών.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, φρόντισε να «βάλει μπουρλότο», καθώς εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, ο οποίος δήλωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή. Ο Τατάρ είπε ότι «αυτές οι δηλώσεις είναι εξαιρετικά λανθασμένες, διαστρεβλώνουν το θέμα». Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, «πάντα ήθελαν μια συμφωνία, αλλά οι προϋποθέσεις έχουν μεγάλη σημασία. Μετά από όλο αυτό το διάστημα προϋπόθεση θα είναι φυσικά τα δύο κράτη, η κυριαρχική ισότητά μας, το ισότιμο διεθνές καθεστώς. Γιατί αλλιώς οι Τουρκοκύπριοι θα εξαφανιστούν».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, θέτοντας όλα τα δεδομένα επί τάπητος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...