Τι θα δούν όσοι έχουν κατασχεμένους λογαριασμούς από Σεπτέμβρη – Το «δώρο» του οικονομικού επιτελείου

«Δώρο» φέρνει το οικονομικό επιτελείο για τους συνεπείς φορολογούμενους το Φθινόπωρο.

Ο λόγος για το μέτρο της σταδιακής αποδέσμευσης σε κατασχεμένους λογαριασμούς το οποίο παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από το 2019 μέχρι και σήμερα παραμένει «στα χαρτιά»!

Παράλληλα εξετάζεται και η μείωση των ποσοστών παρακράτησης για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο και εισπράττουν χρήματα ή προχωρούν στην πώληση ακινήτων αλλά και οι μεγαλύτερες εκπτώσεις στον φόρο εισοδήματος όταν εξοφλείται εγκαίρως.

Πιο συγκεκριμένα ο φορολογούμενος που θα υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου στο τραπεζικό του λογαριασμό

Ως βάση υπολογισμού για την αναπροσαρμογή του ορίου θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα.

Στο ποσό αυτό θα εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.

Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.

Οσοι φορολογούμενοι χρειάζονται πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας για πώληση ακινήτου, η πληρωμή για υπηρεσίες στο Δημόσιο θα μειώνεται και το ποσό των χρημάτων που θα παρακρατά η εφορία που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διακανονισμού.

Το ποσοστό παρακράτησης θα περιορίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων που αποπληρώνονται κανονικά και το ύψος του υπόλοιπου χρέους.

Επισημαίνεται ότι με το σημερινό νομοθετικό ανάλογα με τη χρήση του πιστοποιητικού, το ύψος τους ρυθμισμένης οφειλής και τα ποσά που έχουν καταβληθεί τα ποσοστά παρακράτησης κλιμακώνονται από 10%-70%.

Αυτό που σχεδιάζεται είναι τους «κούρεμα» ώστε να μην υπερβαίνουν το 50% ώστε να υπάρχει ισχυρό κίνητρο για τους οφειλέτες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ