Τι ζήτησε ο Τσαβούσογλου από τους Αμερικανούς ως αντάλλαγμα για τους S-400

Της Κύρας Αδάμ

Η Ουάσινγκτον έλαβε χθες την απάντηση από την Αγκυρα, στο αίτημα που της υποβλήθηκε πριν από δύο ημέρες και από τον πρόεδρο Μπάιντεν και από τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, να παραδώσει η Τουρκία τους ρωσικούς πυραύλους S-400, που διαθέτει, στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα να της παραδώσει αμέσως η Ουάσινγκτον τα 120 αμερικανικά αεροσκάφη F-35.

Η χθεσινή απάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου προς τον κ. Μπλίνκεν, αναφέρουν καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, είναι ότι «η Τουρκία δεν έχει αντίρρηση να δώσει τους πυραύλους S-400 στην Ουκρανία, αλλά πριν από αυτή την ενέργεια η Αγκυρα θα έχει στη διάθεσή της και τα 120 F-35 και την εκπαίδευση των πιλότων της και ανταλλακτικά για πέντε χρόνια». (Σημειώνεται ότι Μπάιντεν και Ερντογάν θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα.)

Η απάντηση Ερντογάν στον Μπάιντεν περιπλέκει τα πράγματα σε βάρος της Ουάσινγκτον, η οποία προβαίνει σε βιαστικές -ίσως και απέλπιδες κινήσεις- για τη γρήγορη λήξη του πολέμου και ήττα του Βλ. Πούτιν.

Η Τουρκία με την απάντησή της επιχειρεί να κερδίσει χρόνο προς όφελός της και μόνο, αφού απαιτεί την άμεση συμφωνία παράδοσης των F-35, μαζί με την εκπαίδευση των πιλότων της (η εκπαίδευση έχει σταματήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια) και «μετά» να ξεκινήσει την παράδοση των S-400, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα. Υπενθυμίζεται όμως ότι ο Ερντογάν έχει υπογράψει ρήτρα μη πώλησης ή μεταφοράς των S-400 από την Τουρκία σε άλλη χώρα και, επιπλέον, αν δεν υπάρξει επιχειρησιακή απαίτηση χρησιμοποίησής τους από την Τουρκία, οφείλουν να επιστραφούν στη Ρωσία. Επομένως, η μεταφορά των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία στην Ουκρανία σημαίνει αυτομάτως ολική ρήξη Μόσχας – Αγκυρας.

Η ιδέα της παράδοσης των τουρκικών S-400 στην Ουκρανία ανήκει και αυτή στον Αμερικανό ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, ο οποίος στοχεύει μετά μανίας πλέον στην όσο το δυνατόν ταχύτερη εμπλοκή ευρωπαϊκών νατοϊκών χωρών στον πόλεμο με τη Ρωσία, επί ζημία -ως επί το πλείστον καταστροφική- για την Ευρώπη και μόνο, όχι για τις ΗΠΑ.

Και τούτο διότι, μετά το φιάσκο της μεταφοράς των ρωσικής τεχνολογίας συστημάτων (αεροσκάφη και S-300) από ευρωπαϊκές χώρες στην Πολωνία, ο κ Μπλίνκεν ποντάρει τώρα στη μεταφορά των τουρκικών S-400 στην Ουκρανία, παραγνωρίζοντας ηθελημένα την πρόσφατη και παλαιότερη απόφαση των αμερικανικών κυβερνήσεων και του Κογκρέσου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας που περιλαμβάνουν τα αεροσκάφη F-35. Παραγνωρίζοντας ακόμα το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το «οπλοστάσιο» της Δύσης δεν έχει ούτε έναν ειδικό, που να μπορεί να χειριστεί τους S-400 οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν… σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ουδείς ακόμα μπορεί να εγγυηθεί τον τρόπο με τον οποίο οι S-400 θα μπουν στο έδαφος της Ουκρανίας. Μοναδική προϋπόθεση για την είσοδο των πυραύλων σε ουκρανικό έδαφος είναι η πλήρης εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, δηλαδή η καταστροφική εμπλοκή της Ευρώπης.

Στην περίπτωση ακόμα που Ουάσινγκτον και Αγκυρα αποφασίσουν την… ανταλλαγή οπλικών συστημάτων, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ελπίζουν ότι «θα αντιγράψουν» το σύστημα S-400, δεδομένου ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν διαθέτουν αντίστοιχο πυραυλικό σύστημα που να εντοπίζει/ αναγνωρίζει/ καταρρίπτει Stealth αεροσκάφη όπως το F-35, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να δηλώνει δημοσίως ότι οι S-400 συνιστούν απειλή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η στρατηγική και η πολιτική της Τουρκίας οδηγούν σε «διπλωματία Καραγκιόζη», που θέλει και τα F-35 και τους S-400, δεδομένου ότι μεταξύ των δύο θα ήταν αφελής η Αγκυρα να προτιμήσει τα F-35 απέναντι στους S-400, με αποτέλεσμα να φαίνεται αδύνατη η παραχώρηση των S-400.

Και τούτο διότι η Αγκυρα τα προμηθεύτηκε αποκλειστικά και μόνο για την αντιμετώπιση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή σε περίπτωση επιχειρήσεων τα ελληνικά αεροσκάφη να καταρρίπτονται αμέσως μετά την απογείωση ή στο μέσον του Αιγαίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;