O Χένρι Κίσινγκερ, που πρόσφατα έκλεισε τα 100, έδωσε συνέντευξη στο Bloomberg μίλησε για τη Ρωσία, τον Πούτιν και την Κίνα.
Σε μια από τις μεγαλύτερες από άποψη διάρκειας συνεντεύξεις του στον Τζον Μίκελθγουέιτ έστειλε ένα μήνυμα στους σημερινούς ηγέτες.
«Οι ηγέτες, που δεν έχουν την εμπειρία μιας καταστροφής ή βρέθηκαν στο χείλος της, πιστεύουν ότι έχουν περισσότερες επιλογές από αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα. Αυτό είναι σημείο των καιρών μας».
Πώς θα πρέπει να κινηθεί Ρωσία
Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλε στη Ρωσία λέγοντας: «Θα ήθελα μια Ρωσία που αναγνωρίζει πως οι σχέσεις της με την Ευρώπη πρέπει να βασιστούν σε μια συμφωνία και σε ένος είδους consensus, και πιστεύω πως αυτός ο πόλεμος, αν τελειώσει σωστά, μπορεί να το κάνει εφικτό». Ερωτώμενος, πάντως, ως προς το αν ο Πούτιν θα μπορούσε να διατηρηθεί στην εξουσία εάν ο πόλεμος τελείωνε με τέτοιους όρους, ο Κίσινγκερ απάντησε πως είναι «απίθανο».
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως είναι σημαντικό η Ουκρανία να βγει από αυτόν τον πόλεμο ως μια ισχυρή δημοκρατία, ενώ ανέφερε πως προτιμά να αποφευχθεί «η διάλυση της Ρωσίας ή η μείωσή της» σε μια οντότητα «αδύναμη», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εντάσεις.
Ο Πούτιν μού θυμίζει τον Ντοστογιέφσκι
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτησή του σε σχέση με τον Πούτιν. Ο Κίσινγκερ τον χαρακτήρισε σαν μια φιγούρα «βγαλμένη από τον Ντοστογιέφσκι, που ταλανίζεται από αμφιβολίες και ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες».
Για τον Αμερικανό πρώην υπουργό Εξωτερικών ο Πούτιν είναι ο κληρονόμος μιας παραδοσιακής ρωσικής αντίληψης όσο και μιας αντίληψης που πηγάζει από το Λένινγκραντ -τωρινή Αγία Πετρούπολη- όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού πέθανε από λιμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ζούσε υπό συνεχή απειλή.
Ο Πούτιν «μετέφρασε τα παραπάνω στην επιθυμία του να μην βρίσκεται κάποια στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη σε απόσταση βολής από την Αγία Πετρούπολη και πόλεις όπως η Μόσχα», αντιδρώντας στα όρια του «παραλογισμού» απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Γιατί πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Αν και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της είχαν δίκιο στο να αντισταθούν στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποκτά όλο και «μεγαλύτερη σημασία» για τα εμπλεκόμενα μέρη να σκεφτούν το πώς θέλουν να τελειώσουν τη σύγκρουση μέσω της διπλωματίας. Υπάρχει, άλλωστε, ο κίνδυνος να μετατραπεί ο πόλεμος αυτός σε μια παγκόσμια σύγκρουση, που θα αφορά και σε χώρες όπως η Κίνα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Η Ευρώπη θα γίνει πιο σταθερή, ο κόσμος θα γίνει πιο σταθερός όταν η Ρωσία αποδεχθεί πως δεν μπορεί να κατακτήσει την Ευρώπη, αλλά πως πρέπει να παραμείνει μέρος της Ευρώπης μέσω κάποιου είδους συναίνεσης, όπως συμβαίνει και με άλλα κράτη», τόνισε, λέγοντας όμως πως «αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι σε τέτοιο βαθμό συντετριμμένη, που βλέπει τον εαυτό της ως παράγοντα διεθνούς πολιτικής σε άλλες περιφέρειες, γινόμενη η ίδια το αντικείμενο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού μεταξύ άλλων κρατών».
Τι θα γίνει με τις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η άποψή του για τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας. Ο ίδιος θεωρεί απόλυτα πιθανή τη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας λόγω της Ταϊβάν.
Όπως εξήγησε ο Κίσινγκερ, εναπόκειται τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Πεκίνο να αλλάξουν στάση, καθώς, όπως είπε, και οι δύο ηγεσίες βρίσκονται στην «κορυφή ενός γκρεμού».
Η δήλωση για την Κίνα έγινε λίγο πριν απο την επίσκεψη στο Πεκίνο του νυν υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.