Κι εκεί που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πίστευε ότι είχε ξεμπλέξει με τα προβλήματα που εμφάνιζε το πόθεν έσχες του από την περίοδο της διάστασής του με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι, υποχρεώνεται εδώ και μία εβδομάδα να δίνει (μισές) απαντήσεις για αποκαλύψεις που, εφόσον επιβεβαιωθούν, επισύρουν ποινές φυλάκισης και πρόστιμα.
Είναι τέτοιο το βάρος των αποκαλύψεων, που για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να θέσει εκτός τής πολιτικής ατζέντας τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Documento.
Τα ερωτήματα είναι:
* Κατείχε η Μ. Γκραμπόφσκι εταιρεία στο εξωτερικό ενώ απαγορεύεται;
* Κατέθεσαν ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του ψευδή δήλωση πόθεν έσχες τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019;
* Υπάρχει ελληνική εταιρεία – «μπάμπουσκα» η οποία ανήκει στην Μ. Γκραμπόφσκι και ελέγχει την επίμαχη γαλλική εταιρεία;
* Ελέγχει ακόμη και σήμερα η Μ. Γκραμπόφσκι τη γαλλική εταιρεία;
Διαβάστε το ρεπορτάζ του avgi.gr:
Τι λέει ο νόμος
Ο «μίτος της Μαρέβας» ξεκινά από το αν η σύζυγος του πρωθυπουργού Μ. Γκραμπόφσκι είχε εταιρεία στη Γαλλία από το 2016 και μετά. Το νομικό δεδομένο είναι ότι η κατοχή εταιρειών στην αλλοδαπή από πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους πρώτου βαθμού απαγορεύεται. Το άρθρο 8, παρ. 1 του Ν. 3113/2003, που τροποποιήθηκε το 2016, αναφέρει: «Απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε µε παρένθετα πρόσωπα». Μάλιστα ξεκαθαρίζεται ότι στα παρένθετα πρόσωπα είναι και οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοι. Επίσης, η μη αναφορά αυτών των εταιρειών στο πόθεν έσχες που δηλώνουν τα πολιτικά πρόσωπα απαγορεύεται και διώκεται ποινικά – εξ ου και η ανάγκη του Κ. Μητσοτάκη να δώσει κάποιες απαντήσεις. Η ποινή είναι «φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών» και «χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ».
Τα έγγραφα
Ας δούμε τα στοιχεία και τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς. Στις 11 Ιουλίου το Documento αποκάλυψε ότι η Μ. Γκραμπόφσκι έως και τις 20 Δεκεμβρίου του 2020 κατείχε ως φυσικό πρόσωπο το 95% των μετοχών τ;hς γαλλικής εταιρείας SCI Personal Ventures και ο ετεροθαλής αδελφός της Γ. Παπαζήσης το υπόλοιπο 5%. Αυτό προκύπτει από το καταστατικό τ;hς εταιρείας που είναι κατατεθειμένο στο γαλλικό εμπορικό μητρώο.
Ωστόσο, στη δήλωση του πόθεν έσχες που καταθέτουν ο Κ. Μητσοτάκης και η Μ. Γκραμπόφσκι αναφέρεται ότι η εταιρεία έχει «περάσει» στον Γ. Παπαζήση από το 2016. Συγκεκριμένα, στη δήλωση του 2016 (φορολογικό έτος 2015) αναφέρουν ότι η Μ. Γκραμπόφσκι έχει το 95% της SCI Personal Ventures και στη δήλωση του 2017 (φορολογικό έτος 2016) αναφέρουν ότι η Μ. Γκραµπόφσκι μεταβίβασε δωρεάν τις μετοχές της. Στις δε δηλώσεις των επομένων ετών δεν δηλώνεται καν η εταιρεία.
Πέρα από το πόθεν έσχες, πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με την ιδιοκτησία της γαλλικής εταιρείας. Στο νέο καταστατικό τής SCI Personal Ventures, που δημοσιεύθηκε στο γαλλικό μητρώο εμπορίου και εταιρειών στις 15 Ιουλίου 2021, η Μ. Γκραµπόφσκι εμφανίζεται να είναι και σήμερα η διαχειρίστρια της εταιρείας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι από την 20ή Δεκεμβρίου του 2020 και μετά ο Γ. Παπαζήσης θα κατέχει 1 από τις 1.000 μετοχές της εταιρείας και οι υπόλοιπες 999 μετοχές θα ανήκουν στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting.
Όμως, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, η MGPG Investment Consulting Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία που ελέγχει την γαλλική εταιρεία ανήκει στη Μ. Γκραμπόφσκι! Η σύζυγος του πρωθυπουργού έχει 1.000 εταιρικά μερίδια και ο Γ. Παπαζήσης 200. Έτσι, μέσω της ελληνικής εταιρείας, η Μ. Γκραμπόφσκι ελέγχει τη γαλλική εταιρεία!
Σημειώνεται ότι η ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting ιδρύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή δύο μέρες πριν δημοσιευτεί στο γαλλικό εμπορικό μητρώο το επίμαχο καταστατικό τής SCI Personal Ventures…
Επισημαίνεται ότι οι ισχυρισμοί του Documento στοιχειοθετούνται από το καταστατικό τής γαλλικής εταιρείας που αναφέρει τις μεταβολές σε αυτή, το γαλλικό μητρώο εμπορίου και εταιρειών και το ελληνικό ΓΕΜΗ.
Μητσοτάκης: Δωρίσαμε!
Τι απαντά σε αυτά ο Κ. Μητσοτάκης; Ότι έχει μεταβιβάσει τη γαλλική εταιρεία από τον Αύγουστο του 2016. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «οι μετοχές τής γαλλικής εταιρείας ανήκαν στη Μ. Γκραμπόφσκι, όπως είναι γνωστό, μέχρι την 3η Αυγούστου 2016», αλλά δωρήθηκαν στον ετεροθαλή αδελφό της Γ. Παπαζήση. Μάλιστα, παρουσίασε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με ημερομηνία 3 Αυγούστου 2016, γραμμένο στα αγγλικά, βάσει του οποίου δωρίζονται οι μετοχές από τη Μ. Γκραμπόφσκι στον αδελφό της Γ. Παπαζήση. Το συμφωνητικό υπογράφεται μόνο από εκείνη και τον αδελφό της.
Δεν ήταν στην Αθήνα
Το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν έχει κατατεθεί σε καμία επίσημη αρχή ούτε σε συμβολαιογράφο. Συνοδεύεται από θεώρηση με σφραγίδα του γνήσιου της υπογραφής από ΚΕΠ του Δήμου Αθηναίων με ημερομηνία 3 Αυγούστου 2016. Όμως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κατέθεσε δημοσιεύματα εκείνων των ημερών από δικές της αναρτήσεις που δείχνουν ότι η Μ. Γκροαμπόφσκι ήταν διακοπές και εντυπωσίαζε είτε με το παρεό της είτε με τους… κοιλιακούς της!
Γιατί δεν εστάλη στις γαλλικές αρχές;
Επίσης, η κυβέρνηση δεν εξήγησε γιατί το ιδιωτικό συμφωνητικό δωρεάς των μετοχών δεν εστάλη στις γαλλικές αρχές, με αποτέλεσμα η Μ. Γκραμπόφσκι να εμφανίζεται ως διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας και ιδιοκτήτης της μέσω της ελληνικής εταιρείας!
Υβρεις και αποπροσανατολισμός από το Μαξίμου
Επικαλούνται άλλον έλεγχο (για το 2015) και για άλλη υπόθεση για να μην ελεγχθούν για τα πόθεν έσχες από το 2016 και μετά
Τις αλγεινές εντυπώσεις από τη νέα αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία η Μαρέβα Γκραμπόφσκι παραμένει διαχειρίστρια της γαλλικής εταιρείας, προσπάθησε να αντιστρέψει η κυβέρνηση.
Έτσι, το Μαξίμου εξέδωσε μια οργίλη ανακοίνωση 500 λέξεων για να δημοσιοποιήσει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό δωρεάς των μετοχών τής γαλλικής εταιρείας. Από τις 500 λέξεις, επί της ουσίας ήταν οι 50 λέξεις και τα άλλα πολιτικολογία και αναμάσημα χαρακτηρισμών…
Υπογραμμίζεται ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση γέννησε νέα ερωτήματα, ειδικά σε αντιπαραβολή με τα έγγραφα των γαλλικών αρχών που δημοσίευσε το Documento. Όμως η κυβέρνηση ούτε την Κυριακή ούτε τη Δευτέρα έδωσε επιπλέον απαντήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δεν ρωτήθηκε καν! Η κυβέρνηση επιδιώκει να βρεθεί εκτός ατζέντας επικαιρότητας η συγκεκριμένη υπόθεση, παρά το ότι υπάρχουν και ποινικές εμπλοκές.
«Προσωπικός πόλεμος»
Ουσιαστικά ο Κ. Μητσοτάκης την Κυριακή προσπάθησε να ξεφύγει από τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφεύγοντας στις γνωστές πολιτικολογίες για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, που «συνεχίζουν στο ίδιο βιολί: προσωπικό πόλεμο με κάθε τρόπο και κάθε μορφή εναντίον του ίδιου και της συζύγου του και εσχάτως και εναντίον του γιου του». Για την κυβέρνηση πρόκειται για «πόλεμο λάσπης εναντίον του Κ. Μητσοτάκη και εναντίον της συζύγου του επειδή αδυνατούν να τον αντιμετωπίσουν πολιτικά».
Ο ΣΥΡΙΖΑ «επιμένει να μετατρέπει την αντιπολιτευτική απελπισία του σε τοξικότητα και να πιστεύει ότι το δηλητήριο που ρίχνει θα γίνει αντίδοτο στο πολιτικό του αδιέξοδο» δηλώνει η κυβέρνηση, ενώ χαρακτηρίζει «εντολοδόχο» τον Κώστα Βαξεβάνη «υποσχόμενη» ότι θα υποστεί έλεγχο από τις αρχές.
Η εφημερίδα Documento στήθηκε «μέσα από υπόγειες διαδρομές χρήματος, με μοναδικό σκοπό τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη. Οι διαδρομές αυτές θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές» αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.
Επί της ουσίας, το Μαξίμου υποστηρίζει πως «το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από όλες τις αρμόδιες αρχές (Δικαιοσύνη, ΚΕΦΟΜΕΠ και από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, στην οποία είχαν πλειοψηφία ανώτατοι δικαστικοί) και δεν έχει προκύψει τίποτα απολύτως». Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε υποστηρίξει στην Ολομέλεια της Βουλής και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που φέρεται να είναι ο εμπνευστής τής συγκεκριμένης γραμμής.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική: ο έλεγχος που έγινε στον Κ. Μητσοτάκη για το πόθεν έσχες του ήταν έως το 2015, ενώ τώρα έχουμε αποκαλύψεις για το 2016 και μετά. Δηλαδή το Μαξίμου επικαλείται άλλη, άσχετη υπόθεση για να αθωωθεί στην επίμαχη.