Τι αποκαλύπτει ο οίκος Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

Το πάγωμα των επιτοκίων στα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια που αποφάσισαν οι ελληνικές τράπεζες δεν θα επηρεάσει τις αξιολογήσεις τους.
Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σχολιάζοντας το ανώτατο όριο επιτοκίου στα εξυπηρετούμενα εγχώρια στεγαστικά δάνεια λιανικής, τονίζοντας όμως ότι το μέτρο θα περιορίσει το όφελος στην κερδοφορία από τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά θα στηρίξει την ποιότητα του ενεργητικού περιορίζοντας την πίεση πληρωμών στους δανειολήπτες.
Η Eurobank (BB-/Stable), η Εθνική Τράπεζα (BB-/Stable), η Alpha Bank (B+/Stable) και η Τράπεζα Πειραιώς (B/Positive) ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα απορροφήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων στα εξυπηρετούμενα εγχώρια στεγαστικά δάνεια λιανικής για 12 μήνες από τον Μάιο του 2023.
Τα επιτόκια θα περιοριστούν στο επιτόκιο αναφοράς του τέλους Μαρτίου 2023 μείον περίπου 20 μ.β..
Οι δανειολήπτες θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται εάν τα επιτόκια πέσουν κάτω από το ανώτατο όριο.

Υγιής η κερδοφορία

Η Fitch αναμένει ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα παραμείνει υγιής, με το λειτουργικό κέρδος/σταθμισμένο ως προς τον κίνδυνο ενεργητικό στο 1,8% περίπου το 2023, παρά τα διαφυγόντα έσοδα από τόκους ύψους 100 εκατ. ευρώ έως 175 εκατ. ευρώ από μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β.-50 μ.β..
Το ανώτατο όριο θα μπορούσε επίσης να μειώσει την πίεση στις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων λιανικής, μετριάζοντας τον αντίκτυπο στην κερδοφορία.
Η Fitch αναμένει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κορυφωθούν κατά 50 μ.β. πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα έως το τέλος του 2023, προτού μειωθούν το 2024.

Θα βελτιωθεί η ποιότητα ενεργητικού

Το ανώτατο όριο θα μετριάσει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού, περιορίζοντας τις πληρωμές χρέους για τους πελάτες που αγωνίζονται με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης.
Όπως εξηγεί μάλιστα η Fitch, δεν αναμένεται ότι η εφαρμογή του ανώτατου ορίου θα οδηγήσει σε αναταξινόμηση των δανείων σε διαγραφέντα ή πιστωτικά απομειωμένα, καθώς θα εφαρμοστεί μονομερώς από τις τράπεζες.
Το ανώτατο όριο δημιουργεί επίσης κίνητρο για πειθαρχία στις πληρωμές, καθώς εφαρμόζεται μόνο σε δάνεια που εξυπηρετούνται.

Η επίδραση στην κερδοφορία

Το ανώτατο όριο επιτοκίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κερδοφορία εάν παραταθεί πέραν των 12 μηνών ή εάν τα επιτόκια αυξηθούν περισσότερο από ό,τι αναμένεται επί του παρόντος και οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να περιορίσουν τη μετακύλιση των επιτοκίων στις καταθέσεις.
Κρύβει επίσης εν μέρει τη διαρθρωτική ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετούν το χρέος και θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, εάν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αυξηθούν σημαντικά όταν λήξει η ισχύς του ανώτατου ορίου.
Εάν παραταθεί, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οι τράπεζες να χρειαστεί να επαναταξινομήσουν δάνεια υψηλότερου κινδύνου που βασίζονται στο ανώτατο όριο για να παραμείνουν εξυπηρετούμενα.
Η εισαγωγή του ανώτατου ορίου ακολουθεί τις κυβερνητικές και κοινωνικές εκκλήσεις προς τις τράπεζες να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά από τις πιέσεις οικονομικής προσιτότητας λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν ήδη εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα, το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και ήταν πιο περιορισμένο σε πεδίο εφαρμογής και αντίκτυπο από το ανώτατο όριο επιτοκίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...