Τι αποκαλύπτει κορυφαίος αξιωματούχος των ΗΠΑ για την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά

Ο Μάθιου Μπράιζα, Αμερικανός πρώην διπλωμάτης, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μίλησε στο newsit.gr για την επόμενη ημέρα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το… σκηνικό φαίνεται ότι δεν θα αλλάξει – όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις που έκανε στο newsit.gr στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP– ωστόσο ο Μάθιου Μπράιζα εμφανίζεται αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, που εξασφάλισε την τρίτη θητεία του, θα… ρίξει τους τόνους.

“Φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσουν να κυβερνούν την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή, δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”, σχολιάζει αρχικά.

Και εξηγεί: “Μία αλλαγή που θα μπορούσε να υπάρξει, είναι ο Ερντογάν να ρίξει τους τόνους, συγκριτικά με την προεκλογική περίοδο και τα προηγούμενα χρόνια που είχε γίνει πολύ σκληρός με την Ελλάδα. Νομίζω, ότι η τραγωδία με τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου βοήθησε να πέσουν οι τόνοι. Η άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας, η αλληλεγγύη που έδειξε στους σεισμοπαθείς, βοήθησαν ώστε να… μαλακώσει η αντιμετώπιση του Ερντογάν προς αυτήν.

Ωστόσο, τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν: Η αμφισβήτηση των θαλασσίων συνόρων, η ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος… Και δεν βλέπω καμία από τις δύο πλευρές να αλλάζει την προσέγγιση της στο Κυπριακό. Αν είχε κερδίσει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ίσως θα επεδίωκε μία λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας“.

Σύμφωνα με τον Μάθιου Μπράιζα, “οι διαφορετικές οπτικές των χωρών θα παραμείνουν, αλλά πιστεύω ότι η ένταση και οι αρνητικές δηλώσεις θα μειωθούν”. Μάλιστα, σχολιάζει ότι “μετά τον Αύγουστο του 2020, όταν συγκρούστηκε το ‘Κεμάλ Ρέις” με την φρεγάτα “Λήμνος”, η Τουρκία δεν έχει στείλει άλλα ερευνητικά πλοία στην περιοχή και εστιάζει κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα”. Αυτό, ερμηνεύεται από τον Μάθιου Μπράιζα, ως “μια κίνηση του Ερντογάν για αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα”.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...