Τι αλλάζει για τις επικουρικές συντάξεις – Πως γίνεται η η έκδοσή τους

Γρήγορα και με αυτοποιημένο τρόπο πλέον βγαίνουν οι επικουρικές συντάξεις μετά την ενιαιοποίηση των κανόνων θεμελίωσης δικαιώματος επικουρικής σύνταξης με ελάχιστο όριο τα 15 χρόνια ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (ένσημα).

Συγκεκριμένα, εκδίδονται εντός 3 μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή μέσα σε 6 μήνες από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης.

Πρόκειται για τη νέα διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο μίνι ασφαλιστικό.

Με τον τρόπο αυτό εκδόθηκαν ήδη 11.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις κυρίως από το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Όσον αφορά τώρα στον διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε Ταμεία εντός του ΕΦΚΑ, η επικουρική σύνταξη εκδίδεται από τον φορέα στον οποίο έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση.

Ωστόσο υπάρχει και πέναλντι για όσους ασφαλισμένους αποχωρήσουν εφεξής με μειωμένο όριο ηλικίας για κύρια σύνταξη (π.χ. 62 ή 60) από 20/12/2023 … αφού θα δουν μείωση της επικουρικής σύνταξης που αφορά χρόνο ασφάλισης μέχρι την 31η/12/2014. Το ποσοστό μείωσης είναι 6% για αποχώρηση κατά ένα έτος πριν από το πλήρες όριο ηλικίας, έως 30% για αποχώρηση κατά 5 ή περισσότερα έτη πριν από το κανονικό όριο ηλικίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...