Τιμολόγια ρεύματος: Σοκ και δεός για τις αυξήσεις τον Αύγουστο

Την περαιτέρω άνοδο των τιμών στα τιμολόγια ρεύματος μαρτυρούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως αποτυπώνονται στη χονδρική ρεύματος.

Η αγορά ενέργειας θυμίζει ημέρες που όλοι θέλουν να ξεχάσουν, με τις χονδρικές τιμές να έχουν εκτοξευθεί κατά 200% σε λιγότερο από πέντε ημέρες.

Χθες, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέγιστη τιμή έκανε ένα απίστευτο άλμα, φτάνοντας τα 550 ευρώ ανά MWh, επίπεδα που θυμίζουν το καλοκαίρι του 2022, όταν η τιμή του φυσικού αερίου είχε απογειωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτή η δυσμενής εξέλιξη σηματοδοτεί νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο, που ενδέχεται να προκαλέσουν σοκ στην ελληνική κοινωνία και τα νοικοκυριά.

Βασική αιτία αυτής της κατάστασης, που αγγίζει σχεδόν όλη την Ευρώπη, κυρίως την Κεντρική και Νοτιοανατολική, είναι η αλματώδης αύξηση της ζήτησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Για να αντιληφθεί κάποιος πόσο μεγάλη είναι η ζήτηση, αρκεί να τονίσουμε ότι οι προσφορές για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αθροίζουν τις 3ες μεγαλύτερες ποσότητες από τότε που ξεκίνησε το Target Model, τον Νοέμβριο του 2020.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία, η μεγάλη έκρηξη τιμών εντοπίζεται στη χονδρεμπορική τιμή της Ουγγαρίας, η οποία διαμορφώθηκε στα 263,99 ευρώ ανά MWh. Αυτή η τιμή, λόγω του διασυνοριακού εμπορίου, παρασύρει προς τα πάνω όλα τα ηλεκτρικά συστήματα της ΝΑ Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού.

Τιμολόγια ρεύματος: Οι παράγοντες της ανόδου

Ο βασικός λόγος των ανοδικών τάσεων εδράζεται στο υψηλότερο φορτίο του συστήματος, δηλαδή τη ζήτηση που παραδοσιακά εμφανίζει ο μήνας Ιούλιος σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια σειρά ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην κεντρική και νότια Ευρώπη, οι οποίες λειτουργούν με περιορισμένη δυναμικότητα. Επίσης, εκτός λειτουργίας είναι και ο πυρηνικός σταθμός στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, που θα μπορούσε να αναχαιτίσει μέρος των αυξήσεων.

Οι αισιόδοξοι παρατηρητές θεωρούν ότι τα προβλήματα αυτά μπορεί να επιλυθούν μέσα στον μήνα. Ωστόσο, το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσο της τουριστικής περιόδου δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για σημαντική και άμεση αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών.

Αν λάβουμε υπόψη τις προβλέψεις για την πορεία των κλιματολογικών συνθηκών και του τουρισμού, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει περιθώριο για νέα υψηλά στις χονδρικές τιμές, κάτι που αναπόφευκτα θα φέρει άνοδο, και μάλιστα σημαντική, στη λιανική και ειδικά στα πράσινα τιμολόγια.

Οι μέχρι στιγμής προβλέψεις δείχνουν αύξηση 20% έως 25% στις χρεώσεις για τους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και αυτές θα φανούν στις χρεώσεις του Αυγούστου και πιθανότατα του Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος των τιμών ξεκίνησε από τον Ιούνιο, συνεχίστηκε τον τρέχοντα μήνα και, αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά, θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο. Πολλοί εκτιμούν ότι το σερί θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο. Τον Ιούνιο, οι αυξήσεις κυμάνθηκαν από 12% έως 70%, ενώ τον Ιούλιο οι αυξήσεις ήταν μικρότερες και κάποιοι πάροχοι προχώρησαν σε μικρές μειώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για σήμερα, 12 Ιουλίου, η χονδρική τιμή εκτινάσσεται στα 190,13 ευρώ ανά MWh, με την ανώτερη να φτάνει ακόμη και τα 550 ευρώ ανά MWh, ενώ η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 88 ευρώ. Στις 7 Ιουλίου η μέση τιμή ήταν στα 64,67 ευρώ ανά MWh, σημειώνοντας αύξηση 194% σε πέντε ημέρες.

Αν και είναι νωρίς για εκτιμήσεις, θεωρείται πολύ πιθανό ότι στη λιανική η τιμή της KWh θα υπερβεί κατά πολύ τα 15 λεπτά – κατ’ ελάχιστον – για τα πράσινα τιμολόγια, ενώ οι ανώτερες τιμές, αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, θα υπερβούν ενδεχομένως ακόμη και τα 25 λεπτά ανά KWh. Για να αντιληφθεί ο καθένας για τι αύξηση μιλάμε, αρκεί να τονιστεί ότι τον Μάιο η χαμηλότερη τιμή της KWh ήταν κάτω από τα 10 λεπτά.

Η μεγάλη άνθηση των φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια διατηρεί τις χονδρεμπορικές τιμές σε συγκρατημένα επίπεδα τις ώρες ηλιοφάνειας, σημειώνοντας βουτιά το μεσημέρι. Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται αμέσως μετά τη δύση του ήλιου, όταν τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να συνεισφέρουν στο μείγμα και η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παραμένει σχετικά υψηλή. Τις συγκεκριμένες ώρες, τα αιολικά – που δεν αρκούν να καλύψουν το «κενό» των ηλιακών πάρκων – συμπληρώνονται με αυξημένο μερίδιο από (πιο ακριβές) μονάδες ορυκτών καυσίμων. Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι το μερίδιο των ΑΠΕ θα αγγίξει το 63%, ποσοστό που θα κατακρημνιστεί στο 13% το απόγευμα.

Στη διαμόρφωση των τιμών σήμερα, κυρίαρχο ρόλο έχει το φυσικό αέριο με 39,68%, ενώ ακολουθούν οι ΑΠΕ με 33,42%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...