Άλλα έλεγε και άλλα κάνει ο Μητσοτάκης με τους ανεμβολίαστους – Γιατί άλλαξε στάση

Πιεσμένος από τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπινων απωλειών εξ αιτίας του κορωνοϊού ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό και χθες στο διάγγελμα του ανακοίνωσε μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ άλλαξε χθες τον τρόπο καταμέτρησης των νεκρών ενώ μέχρι σήμερα ακολουθούσε στο θέμα αυτό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό.

Η αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού δημιούργησε αίσθηση καθώς τόσο ο ίδιος από το Λονδίνο όσο και οι στενοί του συνεργάτες διαβεβαίωναν μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενοχλημένος με κάποιους συνεργάτες του που αυτοβούλως μιλούσαν για μέτρα στους ανεμβολίαστους πυροδοτώντας το κλίμα.

Παρόλα αυτά και κάτω από το βάρος των νεκρών, των διασωληνομένων, των κρουσμάτων αλλά και των δυσοίωνων προβλέψεων που υπάρχουν για το επόμενο διάστημα για την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πέντε μέτρα.

Μάλιστα, το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός –και αφορά την απαγόρευση είσοδο στους ενήλικες ανεμβολίαστους από την επόμενη Δευτέρα και τουλάχιστον έως στα τέλη του χρόνου σε κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφους, θέατρα, γυμναστήρια– η κυβέρνηση το απέρριπτε όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι μόλις στις 16 Νοεμβρίου, σε συνέντευξη του στο Λονδίνο, ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «έχουμε λοιπόν μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους».

Πάντως και οι χθεσινές εξαγγελίες δημιουργούν πολλά ερωτηματικά καθώς από την μία απαγορεύεται η είσοδος των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους της εστίασης, ακόμη και με test, επιτρέπεται ωστόσο η είσοδος στο λιανεμπόριο αλλά και στα κομμωτήρια, με την επίδειξη rapid ή μοριακού test.

Η επιλογή αυτή προφανώς κρίθηκε αναγκαία καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να βρεθεί απέναντι στους ανθρώπους της αγοράς οι οποίοι περιμένουν τις γιορτές για να ορθοποδήσουν.

Καθώς τα μέτρα αφορούν και τους κινηματογράφους, τα θέατρα και τα γυμναστήρια αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από αυτούς τους κλάδους δεδομένου ότι ήταν οι τελευταίοι που άνοιξαν μετά το δεύτερο lockdown.

Ακόμα έκπληξη προκάλεσε και η ανακοίνωση για λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, επτά μήνες από την έκδοσή του. Οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν και γι’ αυτό το θέμα ότι η Αθήνα είναι μεν θετική στο «Γαλλικό Μοντέλο», όμως περίμενε τις αποφάσεις της ΕΕ, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Ακόμα το μέτρο υποτίθεται ότι θα αφορούσε τους άνω των 65, ενώ η ανακοίνωση μιλά για άνω των 60.

Τα μόνα μέτρα που είχαν προαναγγελθεί, ήταν αυτά της εντατικοποίησης των ελέγχων και του κλιμακωτού ωραρίου στον Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να υπάρξει και αποσυμφόρηση των ΜΜΕ τις επίμαχες ώρες μετακίνησης των εργαζομένων.

Οι αλλεπάλληλες πάντως αλλαγές της κυβέρνησης έχουν φέρει ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στους πολίτες καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί προσπαθούσαν να μάθουν εάν τα νέα μέτρα αφορούν τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ