Τεράστια προβλήματα για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια θα προκαλέσει η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν σήμερα ότι η καταστροφή του σοβιετικής εποχής φράγματος στον ποταμό Δνείπερο στην Ουκρανία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών τροφίμων και θα προκαλέσει προβλήματα με το πόσιμο νερό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Το φράγμα, που είναι τμήμα του υδροηλεκτρικού εργοστασίου Καχόβκα, υπέστη ρήγμα τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου, με αποτέλεσμα ένα μέρος από τα 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού που συγκρατούσε να ξεχυθεί σε μια μεγάλη περιοχή της νότιας Ουκρανίας.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκάλεσε την καταστροφή, αν και Νορβηγοί σεισμολόγοι και αμερικανικοί δορυφόροι εντόπισαν σήματα που μοιάζουν με έκρηξη. Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξή του.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας στα Ηνωμένα Έθνη Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στο BBC ότι ο αντίκτυπος στην επισιτιστική ασφάλεια μπορεί να είναι σημαντικός.

«Είναι σιτοβολώνας -ολόκληρη εκείνη η περιοχή προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία είναι σιτοβολώνας όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Γκρίφιθς στο BBC. «Έχουμε ήδη δυσκολίες με την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά οι τιμές τροφίμων, είμαι σίγουρος, πρόκειται να αυξηθούν».

«Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα δούμε τεράστια, τεράστια προβλήματα στην συγκομιδή και τη σπορά για την επόμενη συγκομιδή. Και άρα αυτό που θα δούμε είναι ένας τεράστιος αντίκτυπος στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια -αυτό πρόκειται να συμβεί».

Ο ίδιος δήλωσε ότι έως και 700.000 άνθρωποι εξαρτώνται από τον ταμιευτήρα πίσω από το φράγμα για πόσιμο νερό. Χωρίς πόσιμο νερό, δήλωσε, οι άνθρωποι κινδυνεύουν από ασθένειες και τα παιδιά είναι τα πλέον ευάλωτα σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο Γκρίφιθς δήλωσε επίσης ότι η καταστροφή αυτής της κλίμακας σε μη στρατιωτικές υποδομές είναι απολύτως αντίθετη στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων της Γενεύης. «Είναι αυτονόητο. Όποιος το έκανε αυτό έχει παραβιάσει τις συμβάσεις της Γενεύης».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...