Τελικά, το τρίτο Μνημόνιο το υπέγραψαν όλοι (πλην ΚΚΕ)

Διακομματική συναίνεση για το τρίτο Μνημόνιο: Τι αποκαλύπτουν τα πρακτικά του 2015


Μία δεκαετία μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, νέα στοιχεία που βλέπουν το φως από την αποκάλυψη του in.gr επαναφέρουν στο προσκήνιο το παρασκήνιο εκείνων των ημερών. Πρόκειται για τα πρακτικά της διάσκεψης των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα μετά το ιστορικό «Όχι» με ποσοστό 61,31%.

Τα αποσπάσματα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά αποδεικνύουν κάτι που πολλοί είχαν υποψιαστεί: όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί –πλην ΚΚΕ– συναίνεσαν στην πορεία της χώρας προς το τρίτο Μνημόνιο, στηρίζοντας τη διαπραγματευτική στρατηγική του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.


Το παρασκήνιο της απόφασης: Όχι μεν, αλλά… Ναι

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τα πρακτικά, εμφανίστηκε αποφασισμένος να διατηρήσει το νόημα του «Όχι», χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσει ρήξη με την Ευρώπη. «Το “Όχι” είναι “Όχι” σε μια μη βιώσιμη συμφωνία, όχι εντολή ρήξης», φέρεται να δήλωσε.

Παράλληλα, ζήτησε συναίνεση από τα υπόλοιπα κόμματα για τη χάραξη νέας στρατηγικής με στόχο συμφωνία διετούς διάρκειας, που θα περιλάμβανε «χρηματοδότηση, μεταρρυθμίσεις και επενδυτικό πακέτο με ρύθμιση χρέους».


Το κοινό μέτωπο: Όλοι πλην ΚΚΕ συμφώνησαν στην επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης

Παρά την έντονη κριτική στο δημοψήφισμα, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι δήλωσαν πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση στην επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε πως «η πορεία στην Ευρώπη δεν αμφισβητείται» και ζήτησε να εκδοθεί κοινή δήλωση – κάτι που τελικά έγινε, με εξαίρεση τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ., κατέθεσε προτάσεις για διακομματική επιτροπή και έλαβε εξουσιοδότηση από το κόμμα του να επιδιώξει συμφωνία, υπό την προϋπόθεση της παραμονής στην Ε.Ε. και διατήρησης του ΕΚΑΣ.


Οι τηλεφωνικές συνομιλίες πίσω από κλειστά μικρόφωνα

Δύο φορές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διεκόπη η καταγραφή των πρακτικών. Η πρώτη όταν ο Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον Φρανσουά Ολάντ, και η δεύτερη όταν ο Τσίπρας μίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι συνομιλίες που ακολούθησαν δεν καταγράφηκαν, ύστερα από απαίτηση των παρόντων.


Η πρόταση Θεοδωράκη και το αίτημα Τσίπρα για δημοσιοποίηση

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε προτείνει τότε «να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά όταν ξεπεραστεί η κρίση». Παρά το πέρασμα 10 ετών, κάτι τέτοιο δεν συνέβη επισήμως. Πρόσφατα, ο Τσίπρας ζήτησε να δημοσιοποιηθούν, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας απάντησε αρνητικά, επικαλούμενος πως «πρόκειται για άτυπο όργανο, του οποίου οι συνεδριάσεις δεν δημοσιοποιούνται».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία ΠΑΟΚ – Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εμπλοκή στη συμφωνία του Α.Σ. ΠΑΟΚ με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα. «Δεν γνωρίζαμε για το deal», ανέφερε πηγή του Μαξίμου. Η συμφωνία αφορά πλήρη ιδιωτική χρηματοδότηση.

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Αμερικανικά μαχητικά αποσύρονται από τη Μέση Ανατολή ενόψει πιθανών ιρανικών πληγμάτων

Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη αποσύρονται από τη βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ λόγω πιθανών ιρανικών χτυπημάτων. Ο Τραμπ αποφασίζει για εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν. Όλο το ρεπορτάζ.