Από το paron.gr
Σοβαρά ελλείμματα παρουσιάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης στη Συρία. Τη μία μέρα ενημέρωναν ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για απομάκρυνση των ελλήνων πολιτών στο Χαλέπι και την επόμενη ανέφεραν ότι υπήρχαν αιτήματα απομάκρυνσης Ελλήνων.
Τελικά, δεν μάθαμε ποτέ τι έγινε και εάν όσοι ζήτησαν να απομακρυνθούν απεγκλωβίστηκαν από τη Συρία. Και το χειρότερο όλων, κανείς δεν γνωρίζει πόσοι Έλληνες βρίσκονται στη Συρία και πόσες οικογένειες που είναι συνδεδεμένες με έλληνες πολίτες βρίσκονται στη χώρα. Το άλλο αλαλούμ έγινε με την ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό.
Τη μία διαβεβαίωναν ότι η πρεσβεία μένει ανοιχτή. Την άλλη μέρα, και ενώ είχε ανατραπεί ο Άσαντ, ο έλληνας πρεσβευτής Νικόλαος Πρωτονοτάριος ανακοίνωνε, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την ΕΡΤ, ότι θα αποχωρήσει την επόμενη μέρα (Δευτέρα), μαζί με τα δύο μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής. Τη Δευτέρα το απόγευμα το ΥΠΕΞ ενημέρωνε ότι ο πρέσβης και τα άλλα δύο μέλη της αποστολής θα παραμείνουν στη θέση τους… Προφανώς, κάτι δεν πήγε καλά στον συντονισμό…
Η Ελλάδα δεν μπορεί να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τέτοιες κρίσεις που έχουν περιφερειακή αντανάκλαση και επηρεάζουν άμεσα και τη χώρα μας. Κάποια στιγμή είχαν διορίσει από το ΥΠΕΞ ειδική απεσταλμένη για τη Συρία, την πρέσβη Τασία Αθανασίου, η οποία γνώριζε πρόσωπα και πράγματα και είχε προσφέρει σημαντικά ώστε να υπάρχει ελληνική παρουσία στη διεθνή αντιμετώπιση του συριακού προβλήματος. Η κ. Αθανασίου είχε διορισθεί στη θέση αυτή από τον Νίκο Δένδια, αλλά η προϋπηρεσία της ως επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά είναι κάτι που ενοχλούσε τη νυν ηγεσία. Μετά, η κ. Αθανασίου τοποθετήθηκε στη Μάλτα και έτσι μόνο ευκαιριακά ασχολείτο με τη Συρία. Έκτοτε, ουδείς άλλος ασχολήθηκε με τη Συρία, όπου, εκτός των άλλων, εδρεύει το Πατριαρχείο Αντιοχείας και υπάρχει εδώ και αιώνες ελληνική παρουσία.