Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση στην Ουκρανία στην απόφαση του Μητσοτάκη για εκλογές

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στον πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου

Στον αέρα βρίσκεται πλέον, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, όπως αποκαλύπτει ο Βασίλης Σκουρής στο ieidiseis.gr.

Η «ουκρανική κρίση» θα βαθύνει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα της οικονομίας και της ακρίβειας, καθιστώντας ακόμα οξύτερο το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή, που είναι η ακρίβεια και το εισόδημα των νοικοκυριών. Η άνοδος του πληθωρισμού είναι βέβαιον ότι θα επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης, πίεση θα δεχτούν τα δημόσια οικονομικά, ενώ πλήγμα θα δοθεί και ο τουρισμός. Επίσημες προβλέψεις δεν γίνονται ακόμα, αλλά, όπως σημείωσε χθες το K-Report και αναδημοσίευσε η στήλη: «Περίπου 2,5 έως 3 μονάδες θα είναι η μείωση της προβλεπόμενης οικονομικής μεγέθυνσης και αύξηση 2 έως 3 μονάδες του πληθωρισμού, στο μετριοπαθές σενάριο για διατήρηση της αναστάτωσης επί 2-3 εβδομάδες. Έγκυροι αναλυτές της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν ότι η μεγέθυνση, αντί μιας προβλεπόμενης 4-4,5%, θα πέσει στην περιοχή του 1,5% , εξαιτίας των επιπτώσεων στις αγορές των καυσίμων και ορισμένων πρώτων υλών, στην αλυσίδα του τουρισμού, στο κόστος δανεισμού και μιας εύλογης μικρής καθυστέρησης σε επενδυτικά σχέδια. Ο δε πληθωρισμός, από το 6,2% τον Ιανουάριο ίσως ανέβει στο 8-9% τους επόμενους μήνες καθώς επιβεβαιώνονται τα δυσμενέστερα σενάρια για τις τιμές της ενέργειας».

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως λόγω της ανησυχίας από τον πόλεμο η κυβέρνηση θα πάρει μια ανάσα, καθώς για λίγες ημέρες θα μειωθεί η πίεση που της ασκείται για την οικονομική κατάσταση, όμως η πίεση αυτή θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, λόγω πρωτίστως των αυξήσεων στις τιμές αλλά και την πιθανή έλλειψη σε συγκεκριμένα είδη αν δεν σταματήσει ο πόλεμος.

Ο πρωθυπουργός έχει στραμμένο πλέον το βλέμμα του στις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρώπη, τόσο για το κοινό ταμείο για το φυσικό αέριο και το ρεύμα, όσο και για το περιεχόμενο του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στα τέλη Μαρτίου εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μια πλήρη γνώση και για τα δυο αυτά θέματα, πού και πόσα χρήματα μπορεί να δώσει για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά και για τις συνολικές επιπτώσεις στην οικονομία και την πολιτική από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μελετώντας και τις δημοσκοπήσεις που γίνονται για το Μαξίμου, θα λάβει τις αποφάσεις του, με όλα τα ενδεχόμενα αυτή τη στιγμή να είναι ανοιχτά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου