Τα μαθήματα από μια επίθεση

Της Laure Mandeville

Η ομίχλη του πολέμου, της παραπληροφόρησης και της λογοκρισίας καλύπτει με ένα παχύ πέπλο τα δραματικά γεγονότα που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στη Μακιίβκα, στην επαρχία του Ντονέτσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός έπληξε με τα συστήματα Himars έναν στρατώνα με Ρώσους νεοσύλλεκτους. Ήταν ένα καταστροφικό πρωτοχρονιάτικο δώρο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εκείνη την ώρα δήλωνε ότι το 2023 θα είναι η χρονιά της νίκης.

Τετρακόσιοι άνδρες -ένας αστρονομικός αριθμός- σκοτώθηκαν πράγματι και άλλοι 300 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός; Η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους Ρώσους στρατιώτες -που θεωρητικά πρέπει να τα παραδίδουν όταν είναι στο μέτωπο- επέτρεψε πράγματι στους ουκρανικούς και αμερικανικούς δορυφόρους να εντοπίσουν το σημείο όπου βρίσκονταν οι στρατιώτες; Ή οι πληροφορίες ήλθαν από το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει το Κίεβο στο Ντονέτσκ;

Όλα αυτά τα ερωτήματα κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου στρατιωτικοί και αναλυτές προσπαθούν να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα. Το καινούργιο στοιχείο στη ρωσική πλευρά είναι η άσκηση κριτικής στη διοίκηση. Πολλοί ειδικοί, για παράδειγμα, εκφράζουν την κατάπληξή τους για το γεγονός ότι τόσο πολλοί στρατιώτες ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο, δίπλα μάλιστα σε μια αποθήκη πυρομαχικών.

Το προσκείμενο στη Μόσχα κανάλι Telegram Rybar επιρρίπτει την ευθύνη στον διοικητή του τάγματος Ρομάν Ενικέεφ, που υπάκουσε τυφλά στις εντολές των ανωτέρων του και δεν έλαβε υπόψη την πραγματικότητα. Το κανάλι επισημαίνει ότι την ίδια περιφρόνηση προς τους στοιχειώδεις κανόνες προστασίας είχε δείξει η στρατιωτική διοίκηση του Ντονέτσκ και τον Αύγουστο, όταν εγκατέστησε ένα κέντρο διοίκησης σε ένα ορυχείο. «Η ανικανότητα και η αδυναμία άντλησης μαθημάτων από την πολεμική εμπειρία εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα», έγραψε ο στρατιωτικός ανταποκριτής Μπόρις Ροτζίν.

Το δεύτερο μάθημα αυτού του πλήγματος είναι ότι δεν αυξήθηκαν οι αντιδράσεις κατά του πολέμου: αντιθέτως, φούντωσε η δυσαρέσκεια για τα λάθη των υπευθύνων. Δεν βλέπει κανείς διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Πούτιν. «Θα νικήσουμε», επιμένει η Εκατερίνα Κολοτόβκινα, πρόεδρος ενός «Συμβουλίου Γυναικών» της εθνοφρουράς.

Ο Ρώσος διαφωνών Αντρέι Ιλαριόνοφ δεν μασάει τα λόγια του: παρά την πολιτική καταστολή και την επιστράτευση όλο και περισσοτέρων Ρώσων, λέει, δεν παρατηρείται κάποια εξέγερση. «Η αποφασιστική αλλαγή», τονίζει, «δεν θα έρθει λοιπόν από το εσωτερικό, αλλά από τον ουκρανικό στρατό».

ΠΗΓΗLe Figaro

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία ΠΑΟΚ – Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εμπλοκή στη συμφωνία του Α.Σ. ΠΑΟΚ με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα. «Δεν γνωρίζαμε για το deal», ανέφερε πηγή του Μαξίμου. Η συμφωνία αφορά πλήρη ιδιωτική χρηματοδότηση.