Τον έντονο προβληματισμό της για το άλμα κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χτες και κυρίως για τον πολύ μεγάλο βαθμό θετικότητας εξέφρασε μιλώντας στο Mega η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.
«Έχουμε και πάρα πολλά κρούσματα και μεγάλη θετικότητα, σχεδόν 10.000 κρούσματα με λιγότερα από 100.000 τεστ, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία τουλάχιστον ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η νοσηρότητα λόγω της Όμικρον, αλλά παγκοσμίως τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά», είπε η κα Λινού. «Φοβάμαι ότι θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα η μεγάλη διασπορά της Όμικρον. Σε χώρες που έφτασε νωρίτερα, συνεχίζεται πολύ δραματικά», προσέθεσε σε άλλο σημείο.
Επιβεβαίωσε εξάλλου τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που δείχνουν ότι η Όμικρον έχει ιδιαίτερη εξάπλωση στα παιδιά, «ιδίως στα μικρά παιδιά. Και έχει και νοσηλείες στα πολύ μικρά παιδιά, που δεν έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν».
«Τα μέτρα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί», όπως ξεκαθάρισε. «Όχι με την έννοια του lockdown αλλά κυρίως της πλήρους ενημέρωσης του πληθυσμού για την χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων ιδίως σε εσωτερικούς χώρους, την μείωση πληρότητας σε χώρους που μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Να καθυστερήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθούμε να αυξάνουμε πολύ τους εμβολιασμούς. Ο συνδυασμός, να οδηγήσει σε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και νοσηλειών».
Ανέφερε επίσης ότι θα μπορούσε «να ενισχυθεί η διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους. Στη Βοστώνη π.χ. υπάρχουν μερικώς στεγασμένοι αλλά ανοιχτοί χώροι, έχουν καταλάβει τα εστιατόρια τους δρόμους, όχι απλώς τα πεζοδρόμια. Στη διάρκεια της ημέρας τουλάχιστον μπορούσαν να τρώνε και να διασκεδάζουν έξω».