Μυρίστηκαν εύκολα κέρδη οι ξένες εταιρίες και εφορμούν για να την ξανακτίσουν, με το αζημίωτο
«Τα όρνια περιμένουν πάνω από τα ερείπια». Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της προαναγγελθείσας ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, μιας επιχείρησης πολλών δισ. ευρώ (ή και δολαρίων) με πρωταγωνιστές τους συνήθεις υπόπτους: αμερικανικές, γαλλικές, γερμανικές και βρετανικές εταιρίες και δωρητές με ισχυρά ανταλλάγματα. Η συνταγή είναι γνωστή και παραπέμπει στο μεγάλο πάρτι που στήθηκε σε Συρία, Λιβύη και Ιράκ.
Πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμούσε ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας πιθανόν να κοστίσει σχεδόν 350 δισ. δολάρια. Ηδη οι παίκτες παίρνουν θέση. Η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι αποστολή μιας ολόκληρης «γενιάς» και θα απαιτήσει στρατηγική επιπέδου «σχεδίου Μάρσαλ», τόνισαν σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Sontagszeitung ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε πριν από το γερμανο-ουκρανικό επιχειρηματικό φόρουμ επικεντρωμένο στην ανοικοδόμηση στο Βερολίνο. Η Ευρώπη έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει στην υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, τόνισαν Σολτς και Φον Ντερ Λάιεν, σημειώνοντας πως «ο δρόμος της ανοικοδόμησης είναι επίσης κατά συνέπεια ο δρόμος της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση». «Η Ουκρανία υπερασπίζεται επίσης τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, το θεμέλιο της ειρηνικής συνύπαρξής μας και της ευημερίας μας σε παγκόσμια κλίμακα. Ετσι, όταν υποστηρίζουμε την Ουκρανία οικοδομούμε το μέλλον μας και αυτό της Ευρώπης μας», σύμφωνα με το κείμενο.
Ο πόλεμος που άρχισε ο Πούτιν ενίσχυσε τις σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Γερμανίας, οι οποίες δεν ήταν ποτέ τόσο στενές όσο τώρα, δήλωσε ο Σολτς σε ομιλία του κατά την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ. «Αν υπάρχει κάποιο ενθαρρυντικό μήνυμα αυτή τη στιγμή, αυτό είναι ότι ο πόλεμος του Πούτιν ενίσχυσε τις σχέσεις μας. Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ουκρανίας δεν ήταν ποτέ τόσο στενές, το ευρωπαϊκό μέλλον δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρο, ποτέ άλλοτε το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών και γερμανικών επιχειρήσεων για την Ουκρανία δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο τώρα» δήλωσε ο Σολτς. Κατά τη γνώμη του, η καλύτερη γέφυρα μεταξύ των χωρών είναι οι προσωπικές επαφές μεταξύ Ουκρανών και Γερμανών.
Ο Σολτς ξεκαθάρισε πως η Γερμανία υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. στο μέλλον, επομένως η ανασυγκρότηση της χώρας θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη αυτή την προοπτική. Πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή είναι ένα μήνυμα προς τους ιδιώτες επενδυτές: όποιος επενδύσει σήμερα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, θα επενδύσει σε μια χώρα που θα είναι μέρος της Ε.Ε. και μέρος της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο της Γερμανίας, αυτό επηρεάζει και την ίδια τη διαδικασία ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί, έχοντας κατά νου ότι η Ουκρανία θα γίνει μια μέρα πλήρες μέλος της Ε.Ε. «Αυτό σημαίνει ότι τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα όσο και στις μεταφορές είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να “δέσουμε” την Ουκρανία άμεσα με την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο καγκελάριος της Γερμανίας θα φιλοξενήσουν σήμερα τη Διεθνή Διάσκεψη Εμπειρογνωμόνων για την Ανάκαμψη, την Ανασυγκρότηση και τον Εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας. Το συνέδριο θα συγκεντρώσει παγκοσμίου φήμης εμπειρογνώμονες από διάφορους κλάδους και υπόβαθρο, διεθνείς οργανισμούς, ανώτερους κυβερνητικούς εκπροσώπους, δεξαμενές σκέψης και ακαδημαϊκούς, καθώς και εκπροσώπους από την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα, μαζί με την ουκρανική κυβέρνηση.