Τα δομημένα συμφέροντα που στρέφονται στον Ανδρουλάκη και ο θύλακας της διαπλοκής που στηρίζει Τσίπρα και δεν λέει να τα παρατήσει

Η Πυθία αποκαλύπτει

Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Όπως ήδη έχετε διαβάσει στη στήλη και στο PERIODISTA.GR, ο θύλακας της διαπλοκής, δηλαδή το σύμπλεγμα τραπεζικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, που είχε παίξει τα ρέστα του στη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, ο οποίος θα προέκυπτε μέσω της εκλογής του Χάρη Δούκα στο ΠΑΣΟΚ και της ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ ή της οριστικής του διάλυσης, ηττήθηκε. Για άλλη μία φορά. Είναι το ίδιο σύστημα που είχε “παίξει” με πάθος και ζήλο την προοπτική της Έφης Αχτσιόγλου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπόρεσε να χωνέψει την ήττα του Σεπτέμβρη του 2023, δεν ξέρω αν θα χωνέψει την ήττα του 2024 στο ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο της ολικής επαναφοράς του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κατασκευάσματος της διαπλοκής, το οποίο ήταν δρομολογημένο να διαδραματίσει τον ρόλο του δεύτερου πυλώνα της συναίνεσης στην μελλοντική επιβολή δοτού πρωθυπουργού έχει πάει στον κουβά. Τελείωσε.

Ο θύλακας της διαπλοκής πάντως, όπως ξαναέγραψα, δεν θα τα παρατήσει. Θα συνεχίσει το αποσταθεροποιητικό του “παιχνίδι” και φυσικά θα πολεμήσει με λύσσα τον Στέφανο Κασσελάκη. Ενώ ο θύλακας αυτός έχει ισχύ, δεν διαθέτει το ειδικό βάρος και το κατάλληλο βάθος, ώστε να “παίξει” το παιχνίδι της ρύθμισης του πολιτικού τοπίου με όρους συστημικής ευστάθειας. Αυτός είναι και ο λόγος που ηττάται, καθώς οι φιλοδοξίες του προσκρούουν στην κοινή λογική, στο εθνικό συμφέρον και στην ισχυρή αντίληψη περί συνέχειας του Κράτους.

Την ίδια ώρα, τμήματα των δομημένων συμφερόντων που την διετία 2022-2024 είχε εγκαταλείψει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, τον επαναπροσεγγίζουν. Με φόντο τη σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών, δύο τουλάχιστον συστήματα, δύο ολιγαρχικά συστήματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, είχαν προσεγγίσει – για να μην γράψω “ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ” – τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αφού η δουλειά είχε γίνει, κάπου τον Αύγουστο του 2022, αφού έγιναν και τα κατάλληλα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και ενώ, στη συνέχεια, φάνηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορούσε να εκτινάξει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά κόμματος εξουσίας, οι σχέσεις των ισχυρών οικονομικών παραγόντων μαζί του είχαν παγώσει.

Με πληροφορούν, όμως, ότι οι σχέσεις αναθερμαίνονται συγκυριακά. Όχι, αναγνώστριες και αναγνώστες μου, συντρόφισσες και σύντροφοι. Δεν πιστεύουν – κανένας δεν πιστεύει – ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα καταφέρει ποτέ να γίνει πρωθυπουργός. Όμως, στην παρούσα συγκυρία, είναι η μοναδική σταθερά στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Δεν πρόκειται να πιέσει ουσιαστικά τον Μητσοτάκη, ο οποίος ανησυχεί περισσότερο για την πίεση που δέχεται από τα δεξιά του, αλλά τα ποσοστά του θα ανέβουν και θα δημιουργηθεί η παραπλανητική εικόνα μίας κάποιας συστημικής ευστάθειας, μίας φούσκας που θα είναι αρκετή να προσφέρει, έστω και πρόσκαιρα, ηρεμία. Σε κάθε περίπτωση συστήματα της ντόπιας ολιγαρχίας τον προσεγγίζουν ξανά και οι σχέσεις θα παραμείνουν θερμές μέχρι να οριστικοποιηθεί τι θα συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Daily Sabah: Οι Εβραίοι θέλουν Γη του Ισραήλ τη βόρεια Κύπρο

Εδώ και καιρό η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εστία γεωπολιτικής...