Σχέδιο Sky Shield: «Αν ένας σκοτωθεί, θα πέσει ο Μητσοτάκης» – Η «βόμβα» των ρωσικών αποκαλύψεων

Η φιλόδοξη ευρωπαϊκή πρόταση για την εναέρια προστασία της Ουκρανίας μετατρέπεται σε πεδίο πολιτικής κρίσης για την Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, να είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που αποστασιοποιήθηκε από το σχέδιο Sky Shield — όχι για επιχειρησιακούς λόγους, αλλά από καθαρό φόβο: πως μια απώλεια Έλληνα πιλότου στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση της κυβέρνησής του.

Η «βόμβα» των ρωσικών αποκαλύψεων

Σύμφωνα με το ρωσικό Top Reporter, το ελληνικό επιτελείο ήταν το πρώτο που σήμανε συναγερμό για το τεράστιο κόστος — όχι μόνο οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό — που συνεπάγεται η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή εναέρια ασπίδα. Οι πληροφορίες του ρωσικού μέσου κάνουν λόγο για εσωτερική συζήτηση όπου κυριάρχησε μια φράση:
«Αν σκοτωθεί Έλληνας πιλότος στην Ουκρανία, θα πέσει η κυβέρνηση!»

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης φέρεται να υπολογίζει κάθε ρίσκο πολιτικής φθοράς, σε μια στιγμή που η δημοτικότητά του δοκιμάζεται. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συνδέσει το πρόσωπο του Πρωθυπουργού με μια «ξένη» σύγκρουση που μπορεί να του κοστίσει το εσωτερικό ακροατήριο, ειδικά σε μια περίοδο που η κοινωνική ανοχή εξαντλείται.

Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο της υπαναχώρησης

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, παρότι διαθέτει εμπειρία και τεχνολογία, δεν πρόκειται να σηκώσει βάρος χωρίς ξεκάθαρη εγγύηση ασφάλειας. Με το κόστος ανά ώρα πτήσης για F-16 και Rafale να ξεπερνά τις 45.000 δολάρια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απορρίπτει σενάρια καθημερινών περιπολιών στον ουρανό της Ουκρανίας.

Όμως, η ουσία δεν είναι τα χρήματα. Είναι η πολιτική επιβίωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως μια τραγωδία στον ουκρανικό εναέριο χώρο θα πυροδοτήσει κύμα κοινωνικής και πολιτικής οργής που θα τον σαρώσει. Η εικόνα της Ελλάδας να εμπλέκεται ενεργά σε έναν πόλεμο όπου δεν έχει άμεσο στρατηγικό συμφέρον αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.

Πίσω από τη ρητορική, μόνο φόβος

Το Sky Shield παρουσιάστηκε ως «έξυπνη» εναλλακτική σε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Ωστόσο, πίσω από τις δηλώσεις περί συμμαχικής αλληλεγγύης, οι κυβερνήσεις — και πρώτη η ελληνική — μετρούν πολιτικό κόστος και δημοσκοπικές απώλειες.

Η Αθήνα γνωρίζει ότι ένας πεσμένος Έλληνας πιλότος θα γίνει σύμβολο αποτυχίας. Θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, θα βάλει τέλος στο πολιτικό αφήγημα περί σταθερότητας και θα ανοίξει τον δρόμο για αποσταθεροποίηση. Στο Μαξίμου το γνωρίζουν αυτό. Και προτιμούν την κωλοτούμπα, παρά την κατάρρευση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει το φιάσκο του αιώνα – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη «παγώνουν» τη Chevron για την Κρήτη

Αγωνία στην Αθήνα: Η Chevron δεν έχει καταθέσει ακόμη προσφορά για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη, κίνδυνος γεωπολιτικής ήττας

Σάλος: «Αγρότης-μαϊμού» τσέπωσε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Έρχονται αποκαλύψεις-φωτιά: «Αγρότης-μαϊμού» φέρεται να πήρε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έρευνες για το σκάνδαλο που σοκάρει την Ελλάδα

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα