Σφοδρές αντιδράσεις εντός Γαλλίας προκάλεσε η δήλωση Μακρόν ότι «τίποτα δεν αποκλείεται στο μέλλον» σχετικά με την αποστολή ευρωπαϊκών και νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία προκειμένου «να ηττηθεί ο Πούτιν».
«Δεν ξέρω αν κάποιος αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα μιας τέτοιας δήλωσης», δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν, ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National). «Ο Εμανουέλ Μακρόν παριστάνει τον ηγέτη του πολέμου, αλλά είναι οι ζωές των παιδιών μας για τις οποίες μιλάει με τόση επιπολαιότητα. Το διακύβευμα είναι η ειρήνη ή ο πόλεμος στη χώρα μας».
Ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία θα «έκανε πολεμοχαρείς».
«Ο πόλεμος εναντίον της Ρωσίας θα ήταν τρέλα», έγραψε στο X, πρώην Twitter. «Αυτή η λεκτική κλιμάκωση από μια πυρηνική δύναμη εναντίον μιας άλλης μεγάλης πυρηνικής δύναμης είναι ήδη μια ανεύθυνη πράξη. Το Κοινοβούλιο πρέπει να ενημερωθεί και να πει όχι. Όχι στον πόλεμο! Είναι καιρός να διαπραγματευτούμε την ειρήνη στην Ουκρανία με ρήτρες αμοιβαίας ασφάλειας!».
Ενώ η Λε Πεν έχει προσπαθήσει να πάρει αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία, το κόμμα της έχει μακρά ιστορία δεσμών με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω δανείων που έχουν χορηγηθεί από ρωσικές τράπεζες. Ο Μελανσόν έκανε επίσης φιλορωσικά σχόλια πριν η Μόσχα ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το κόμμα του, La France Insoumise , υποστηρίζει την έξοδο της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ.