Συνεχίζουν τις αλυτρωτικές βλέψεις στη Βόρεια Μακεδονία με τις πλάτες τις Ευρώπης και του ΝΑΤΟ

«Η πολιτική οργάνωση που θα έχει το προνόμιο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα ενός από τα μικρότερα έθνη στην Ευρώπη, του μακεδονικού λαού, θα πρέπει να είναι σοφή.

Δεν πρέπει να κάνουμε βιαστικά βήματα, που μπορεί να μας κοστίσουν πολύ (…) Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι, τρεις φορές πιο έξυπνοι απ’ όλους και πιο σοφοί, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να επιβιώσουμε στον κύκλο των πολλών “αρπακτικών” που – πιστέψτε με – δεν θέλουν να δουν τη Μακεδονία επιτυχημένη, ακμάζουσα, χαρούμενη».

Τα παραπάνω δήλωσε ο επικεφαλής του κεντροδεξιού VMRO – DPNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος φέρεται ως ο πιθανότερος επόμενος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, μετά και το σημαντικό προβάδισμα που διασφάλισε το κόμμα του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Οι νέες δηλώσεις του Μίτσκοσκι έγιναν λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις τόσο του ίδιου όσο και της νέας Προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (επίσης από το VMRO), που εμφάνισαν ως φυσικό δικαίωμά τους να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία», παρακάμπτοντας την ονομασία που προέβλεπε η τελευταία συνταγματική αναθεώρηση με βάση τη γνωστή ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών και αποδεικνύοντας ξανά τον πραγματικό της χαρακτήρα, για την ένταξη άλλης μιας χώρας των Βαλκανίων στη βορειοατλαντική λυκοσυμμαχία.

Θυμίζουμε ότι το VMRO ξεκίνησε επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης με τον συνασπισμό αλβανικών κομμάτων «Αξίζει», καθώς με βάση το Σύνταγμα πρέπει μέσα σε 20 μέρες να καταθέσει πρόγραμμα κυβέρνησης και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη νέα Βουλή.

Συνεχίζοντας ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα δείξει ετοιμότητα για να ξεπεράσει «όλες τις προκλήσεις», «υπομονετικά και με μια έξυπνη πολιτική», που θα ασκηθεί και στην εξωτερική πολιτική. Κάλεσε δε τους γείτονες της χώρας «να χτίσουμε γέφυρες, σε κοινή συνεργασία μέσα σε αυτά τα όμορφα Βαλκάνιά μας», διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι «όσον αφορά τη διεθνή πολιτική, δεν θα μας δείτε ποτέ να γονατίζουμε, να κουκουλώνουμε ή να ταπεινώνουμε τον εαυτό μας», ενώ αναφερόμενος σε μια σειρά σημαντικές συναντήσεις που είχε τα τελευταία χρόνια, από την Ουάσιγκτον μέχρι τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλες σημαντικές παγκόσμιες πρωτεύουσες, είπε ότι «θα έχουμε μια πολιτική απέναντί τους που θα βασίζεται σε επιχειρήματα, γιατί ποτέ δεν φοβόμαστε να διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας με τα επιχειρήματα των συνομιλητών μας».

Επαναληπτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Στο μεταξύ, σήμερα έχουν προγραμματιστεί επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές σε 7 εκλογικά τμήματα της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή διαπίστωσε παρατυπίες. Το VMRO εκτιμά ότι θα αυξήσει τις έδρες του σε 62 (από 58 που του είχαν καταμετρηθεί).

Εντονα έχει αντιδράσει το μέχρι πρόσφατα μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, DUI, που κατηγόρησε τόσο το VMRO – DPMNE όσο και το μέχρι πρότινος κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, SDSM, με το οποίο συγκυβέρνησε για χρόνια, ότι συμφωνούν στη δική του παράκαμψη, μιλώντας και για «αντίκτυπο» που θα υπάρξει «στις διεθνοτικές σχέσεις».

Στις εκλογές της 8ης Μάη ήρθαν πρώτο το VMRO – DPMNE με 58 στις 120 έδρες, δεύτερο το DUΙ με 19 έδρες και τρίτο το SDSM με 18 έδρες.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο δίκτυο «Euractiv» ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν απαραίτητες για τη διαδικασία της διεύρυνσης. Οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες θα πρέπει να εφαρμοστούν καλή τη πίστει από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας».

Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκε και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τη Δημόσια Διπλωματία και τις Δημόσιες Σχέσεις, Ελίζαμπεθ Αλεν.

ΠΗΓΗ902.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ