Η Ελλάδα εξαρτάται σε ποσοστό 40 με 45% από το ρωσικό αέριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, σε αυτό το μέτωπο η ανησυχία δεν είναι μεγάλη, καθώς για να σταματήσει η ροή προς τη χώρα θα πρέπει η Μόσχα να κλείσει τη στρόφιγγα του TurkStream, μέσω του οποίου φτάνει το φυσικό αέριο στη χώρα μας.
«Ο τούρκικος αγωγός θα είναι από τους τελευταίους που θα θελήσει να κλείσει ο Πούτιν» δηλώνει με νόημα κυβερνητικός παράγοντας μιλώντας στο newsit.gr.
Το Plan b για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας
Ωστόσο, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, έχει εφοδιαστεί στο μέγιστο βαθμό ο αποθηκευτικός χώρος LNG στη Ρεβυθούσα, ενώ υπάρχει και η εναλλακτική λύση του αγωγού TAP που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Επιπλέον έχει ζητηθεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να φροντίσει για τη δέσμευση και άλλων φορτίων LNG.
Στην περίπτωση που χρειαστεί, έχει εκπονηθεί από τους αρμόδιους φορείς σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα, ενώ στη “μάχη” θα ριχτούν και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που θα λειτουργήσουν με ντίζελ, αντί για φυσικό αέριο, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η Ελλάδα να μείνει χωρίς ρεύμα.
Σε σύσκεψη προ ημερών του Πρωθυπουργού με θεσμικούς παράγοντες της αγοράς ενέργειας είχε συμφωνηθεί και η αναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος και Αλγερία) για τη μεταφορά LNG με πλοία.