Στόλτενμπεργκ για εξορία Πριγκόζιν: Το NATO είναι έτοιμο να αμυνθεί έναντι «της Μόσχας ή του Μινσκ»

Νωρίς είναι να εξαχθούν συμπεράσματα για τις συνέπειες της εγκατάστασης του επικεφαλής της εταιρείας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που διεμήνυσε την ετοιμότητα της συμμαχίας να αμυνθεί έναντι οποιασδήποτε απειλής από τη «Μόσχα ή το Μινσκ».

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες την άφιξη στην επικράτειά της του Πριγκόζιν, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έβαλε τέλος στη σχεδόν εικοσιτετράωρη ανταρσία του στη Ρωσία το Σάββατο.

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε οριστικό συμπέρασμα για τις συνέπειες της εγκατάστασης του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και για την πολύ πιθανή παρουσία επίσης στη Λευκορωσία μέρους των δυνάμεών του», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό που είναι απολύτως σαφές είναι ότι στείλαμε ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα και στο Μινσκ ότι το ΝΑΤΟ είναι εκεί για να προστατεύσει κάθε σύμμαχο και κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε επίσης ότι το θα συμφωνήσει να ενισχύσει την άμυνά του στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, προκειμένου να προστατεύσει όλα τα μέλη, ειδικά όσα συνορεύουν με τη Λευκορωσία.

«Έχουμε ήδη αυξήσει τη στρατιωτική μας παρουσία στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας και θα λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας με περισσότερες δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας και περισσότερες δυνατότητες στην επικείμενη σύνοδο κορυφής», είπε.

Το ΝΑΤΟ αντέδρασε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αναπτύσσοντας πολυεθνικές ομάδες μάχης στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Συνδράμουν άλλες τέσσερις που αναπτύχθηκαν το 2017 στα τρία κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία, για να επεκτείνουν την παρουσία του ΝΑΤΟ από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα. Τη Δευτέρα, η Γερμανία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να τοποθετήσει μόνιμα δυνάμεις στη Λιθουανία, εάν χρειαστεί.

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι η Δύση «δεν πρέπει να υποτιμά τη Ρωσία» παρά το χάος το Σαββατοκύριακο που πιθανότατα έχει βαθύνει τις διαιρέσεις. Σημείωσε έτσι ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει η υποστήριξη της Ουκρανίας και ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα χαράξουν τον δρόμο για την ένταξη του Κιέβου στη συμμαχία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει το φιάσκο του αιώνα – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη «παγώνουν» τη Chevron για την Κρήτη

Αγωνία στην Αθήνα: Η Chevron δεν έχει καταθέσει ακόμη προσφορά για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη, κίνδυνος γεωπολιτικής ήττας

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...

Σάλος: «Αγρότης-μαϊμού» τσέπωσε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Έρχονται αποκαλύψεις-φωτιά: «Αγρότης-μαϊμού» φέρεται να πήρε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έρευνες για το σκάνδαλο που σοκάρει την Ελλάδα