Ρωσία, ΗΠΑ, Ουκρανία και Ευρωπαίοι σε παράλληλες επαφές χωρίς άμεση ρωσο-ουκρανική διαπραγμάτευση και με το μέτωπο ενεργό
Ο Ρώσος απεσταλμένος για οικονομικά ζητήματα Κίριλ Ντμίτριεφ ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη νέος κύκλος συνομιλιών στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος τον Φεβρουάριο εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο του. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος μέσω ανάρτησης στο X, συνοδεύοντάς τη με συμβολικά emoji ειρήνης και βίντεο από παραλία.
Η ρωσική παρουσία και το πολιτικό μήνυμα Ντμίτριεφ
Στην ανάρτησή του, ο Κίριλ Ντμίτριεφ έγραψε:
«Καθ’ οδόν προς το Μαϊάμι», προσθέτοντας ότι, «καθώς οι πολεμοχαρείς συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να υπονομεύσουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία», θυμήθηκε, όπως σημείωσε, «το φως που διαπερνά τα σύννεφα της καταιγίδας».
Η ρωσική πλευρά δεν αναμένεται να έχει άμεσες διαπραγματεύσεις με Ουκρανούς ή Ευρωπαίους εκπροσώπους, καθώς οι σχέσεις παραμένουν εξαιρετικά τεταμένες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονται.
Οι αμερικανικές πρωτοβουλίες και η ευρωπαϊκή εμπλοκή
Στο Μαϊάμι βρίσκονται επίσης ομάδα Ουκρανών και ομάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνομιλίες που διεξάγονται από τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, και τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Αμερικανού προέδρου.
Οι Γουίτκοφ και Κούσνερ συναντήθηκαν χθες κοντά στο Μαϊάμι με τον Ουκρανό διαπραγματευτή Ρουστέμ Ουμέροφ, καθώς και εκπροσώπους της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας. Μετά τις συνομιλίες, ο Ουμέροφ περιορίστηκε να δηλώσει ότι συμφωνήθηκε με τους Αμερικανούς να συνεχιστεί η κοινή εργασία στο προσεχές μέλλον.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η άμεση συμμετοχή Ευρωπαίων συνιστά νέο στοιχείο, σε σύγκριση με προηγούμενες συναντήσεις Ουκρανών και Αμερικανών που είχαν πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, το Μαϊάμι και το Βερολίνο τις τελευταίες εβδομάδες.
Θέση ΗΠΑ: Καμία επιβολή συμφωνίας
Καθώς ξεκινούσε ο νέος γύρος συνομιλιών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ξεκαθάρισε από την Ουάσινγκτον ότι καμία συμφωνία δεν θα επιβληθεί στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε:
«Από αυτούς εξαρτάται να συνάψουν συμφωνία. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν να συνάψει συμφωνία. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τη Ρωσία να συνάψει συμφωνία. Θα πρέπει να (το) θέλουν».
Οι συνομιλίες έχουν επιταχυνθεί μετά τη δημοσιοποίηση σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει οδηγήσει σε εκεχειρία.
Συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο πεδίο
Παρά τις διπλωματικές διεργασίες, οι μάχες συνεχίζονται. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, βαλλιστικός πύραυλος προκάλεσε τον θάνατο 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό 15 κοντά στην Οδησσό, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης Όλεγκ Κίπερ. Από τη ρωσική πλευρά ανακοινώθηκε ότι καταλήφθηκαν δύο χωριά στις περιφέρειες Σούμι και Ντονέτσκ.
Το Κίεβο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη σε αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Κριμαία, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας SBU.
Ζελένσκι, «πρόοδος» και δύσκολες παραχωρήσεις
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «προόδους» στις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, σχετικά με σχέδιο που θα μπορούσε να προταθεί στη Μόσχα, προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια νέα «χρονιά πολέμου» το 2026.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικαιροποιημένη εκδοχή του αμερικανικού σχεδίου περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις από την πλευρά της Ουκρανίας, με αντάλλαγμα δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ενώ το αρχικό κείμενο είχε θεωρηθεί από το Κίεβο και τους Ευρωπαίους ευνοϊκό προς τις θέσεις του Κρεμλίνου και τροποποιήθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις.
Οι εξελίξεις στο Μαϊάμι αποτυπώνουν μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας, με παράλληλες επαφές, περιορισμένη σύγκλιση και συνεχιζόμενες συγκρούσεις, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον πέμπτο χρόνο του χωρίς ακόμη ορατή κατάληξη.