Συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να διαρκέσει 45 λεπτά. Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνουν αμέσως μετά δηλώσεις στον Τύπο χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την συμμετοχή περίπου 30 Τούρκων και Ελλήνων υπουργών και αξιωματούχων. Αμέσως μετά σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδοθεί κοινή δήλωση.
Σε κοινές δηλώσεις αναμένεται να προχωρήσουν από λεπτό σε λεπτό ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που συναντώνται εδώ και πάνω από μία ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Αγαπητέ Ταγίπ, νιώθω το χρέος να φέρουμε τα κράτη μας δίπλα δίπλα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Νωρίτερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν είχαν θερμή χειραψία, μόλις ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στην Ηρώδου Αττικού. Νωρίτερα, ο ίδιος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Μητσοτάκης: Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν λύσεις
Σήμερα πράγματι είναι μια ημέρα ξεχωριστή καθώς μετά από 7 χρόνια συνέρχεται το ανωτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς σηματοδοτεί την πρόθεση των δυο χωρών να χαράξουν νέους δρόμους στις σχέσεις τους τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την συνάντησή τους η οποία κράτησε περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πανδημία και τις φυσικές καταστροφές αλλά και περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις που τις απείλησαν επικίνδυνα και την ειρήνη και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν λύσεις.
Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτάματα κρίσεις.
Συμφωνήσαμε στο Βίλνιους να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας. Και ο οδικός χάρτης που υιοθετήσαμε συμπεριέλαμβανε τρεις άξονες και οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ παραγωγικό κλίμα.
Μίλησε για τον ρεαλιστικό στόχο να φτάσουν οι εμπορικές συναλλαγές τα 10 δις.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι συνομιλίες έγιναν σε παραγωγικό κλίμα και αναφερόμενος σε όλες τις συμφωνίες είπε ότι στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε μείωση των ροών και λόγω της καλύτερης συνεργασίας των δυο χωρών.
Αναφορικά με την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας η χώρα μας στηρίζει την χορήγηση θεωρήσεων έτσι ώστε να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να αναπτύξουν σχέσεις με την Ευρώπη. Η Ελλάδα επίσης ζήτησε και πέτυχε Τούρκοι πολίτες να μπορούν να επισκέπτονται 10 νησιά μας είναι μια πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα φιλίας όπως και οι μεινότητες των δυο χωρών.
Τονισε ακόμα ότι με τον Πρόεδρο Ερντογάν συζήτησε όλες τις διεθνείς εξελίξεις και μίλησαν για τον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.
Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017 ήταν η πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ελληνικές αρχές για την ευγενική υποδοχή. Πιστεύω ότι δεν θα δώσουμε ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα και να πραγματοποιησουμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση και αυτό θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε για τα βήματα που θα γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Τονίσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Βεβαιώσαμε τη βούληση μας για ανάπτυξη των σχέσεων μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Με τον κ. Πρωθυπουργό συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και στον τουριστικό τομέα. Ζητήσαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών να συζητήσουν με αποφασιστικό τρόπο τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Υπογράμμισα πως απαιτείται προσοχή ωστε να μην δημιουργηθούν καταυλισμοί ανάλογοι του Λαυρίου στην Ελλάδα.