Ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μανχάταν οδηγείται το προεδρικό ζεύγος της Βενεζουέλας με κατασκευασμένες κατηγορίες – Την ίδια ώρα η Ντέλσι Ροδρίγκες συγκροτεί επιτροπή απελευθέρωσης και ο Τραμπ απειλεί με εισβολή την Κολομβία
Η γκανγκστερική προσαγωγή στο Μανχάταν και η διεθνής κατακραυγή
Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, στην καρδιά του Μανχάταν, αναμένεται να γραφτεί σήμερα η επόμενη πράξη ενός πρωτοφανούς γεωπολιτικού θρίλερ, με την προσαγωγή του Νικολάς Μαδούρο και της συζύγου του, Σίλια Φλόρες. Οι αμερικανικές αρχές, σε μια προσπάθεια να προσδώσουν νομιμοφανές περιτύλιγμα σε μια καθαρά ιμπεριαλιστική επέμβαση, αποδίδουν στον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας και στην πρώτη κυρία βαριές κατηγορίες που αφορούν τη ναρκοτρομοκρατία, τη διακίνηση κοκαΐνης και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. Ο Μαδούρο αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον των δικαστών περίπου στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος), προκειμένου να ενημερωθεί επίσημα για το κατηγορητήριο που χαλκεύτηκε στην Ουάσιγκτον για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική επιδρομή στο Καράκας.
Την ίδια στιγμή, το Καράκας επιχειρεί να οργανώσει τη διπλωματική και θεσμική του αντεπίθεση. Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, ανακοίνωσε την ίδρυση μιας επιτροπής «υψηλού επιπέδου» με αποκλειστικό στόχο την απελευθέρωση του Νικολάς Μαδούρο και της Σίλια Φλόρες. Η επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει ο υπουργός Πληροφοριών Φρέντι Νιάνιες και θα συμπροεδρεύουν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χόρχε Ροδρίγκες και ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Χιλ, χαρακτηρίζει τη σύλληψη ως μια γκανγκστερική επιχείρηση του αμερικανικού στρατού. Η Ροδρίγκες, έχοντας ήδη συγκαλέσει το πρώτο της υπουργικό συμβούλιο στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, ξεκαθάρισε πως η χώρα της επιδιώκει μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, δηλώνοντας: «Θεωρούμε προτεραιότητά μας να προχωρήσουμε προς διεθνή σχέση που θα είναι ισορροπημένη και θα διέπεται από σεβασμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βενεζουέλα».
Ο «σερίφης» Τραμπ επεκτείνει τις απειλές σε Κολομβία και Γροιλανδία
Ενώ ο Μαδούρο βρίσκεται υπό κράτηση σε αμερικανικό έδαφος, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως ο απόλυτος κυρίαρχος του δυτικού ημισφαιρίου, επεκτείνοντας την επιθετική του ρητορική. Μιλώντας από το προεδρικό αεροσκάφος, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ανοιχτά με στρατιωτική επιχείρηση κατά της Κολομβίας, σημειώνοντας προκλητικά πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο «ακούγεται καλό» για τον ίδιο. Στο στόχαστρό του βρέθηκε ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, τον οποίο ο Τραμπ χαρακτήρισε «άρρωστο τύπο που του αρέσει να φτιάχνει κοκαΐνη και να την πουλάει στις ΗΠΑ», προσθέτοντας με νόημα πως «δεν θα το κάνει για πολύ ακόμη». Οι δηλώσεις αυτές, σε συνδυασμό με την επιμονή του για την προσάρτηση της Γροιλανδίας χάριν της «εθνικής ασφάλειας», επιβεβαιώνουν την πρόθεση των ΗΠΑ να αγνοήσουν κάθε έννοια κυριαρχικής ισότητας.
Η απάντηση του Γουστάβο Πέτρο ήταν άμεση και αιχμηρή, απορρίπτοντας τις συκοφαντίες του Τραμπ και απαιτώντας τον σεβασμό του ονόματός του. «Το όνομά μου (…) δεν εμφανίζεται στους δικαστικούς φακέλους για τη διακίνηση ναρκωτικών. Σταματήστε να με συκοφαντείτε, κ. Τραμπ», έγραψε ο Πέτρο, ο οποίος δεν δίστασε να καταγγείλει την επιχείρηση στη Βενεζουέλα ως μια απαγωγή «χωρίς καμιά νομική βάση». Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, καθώς η Ουάσιγκτον φαίνεται να εγκαταλείπει κάθε πρόσχημα διπλωματίας, επιβάλλοντας τη θέλησή της μέσω της στρατιωτικής ισχύος και της δικαστικής εργαλειοποίησης εναντίον οποιουδήποτε ηγέτη αρνείται να υποταχθεί στις επιταγές της.