Ο ψηφιακός μετασχηματισμός καθιστά τα θεσμικά όργανα και τη διοίκηση της ΕΕ πιο ευάλωτα σε κυβερνοαπειλές και συμβάντα, διαπιστώνει Ενημερωτικό Έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σε επιλεγμένους παραλήπτες.
Υπογραμμίζεται ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια αφού υπήρξαν τόσα περιστατικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 όσο και ολόκληρο το 2020, για παράδειγμα.
Ωστόσο, σημειώνεται, μια ανάλυση 20 θεσμικών οργάνων, φορέων και οργανισμών της Ένωσης έδειξε ότι η διακυβέρνηση, η ετοιμότητα, η ικανότητα και η ωριμότητά τους στον κυβερνοχώρο διαφέρουν σημαντικά, αποδυναμώνοντας το σύστημα.
Η νέα πρόταση κανονισμού θα δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται παρόμοιοι κανόνες και μέτρα κυβερνοασφάλειας σε όλα τα θεσμικά όργανα, φορείς, γραφεία και οργανισμούς της Ένωσης, για τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους και των ικανοτήτων απόκρισης σε περιστατικά και την ταχεία βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο φάκελος έχει ανατεθεί στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE). Η έκθεση εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση της ITRE στις 9 Μαρτίου 2023. Η απόφαση της επιτροπής να αρχίσει διοργανικές διαπραγματεύσεις επιβεβαιώθηκε από την ολομέλεια στις 15 Μαρτίου 2023. Ο πρώτος τριμερής διάλογος πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2023.