Στην σκιά των εξελίξεων στο ΝΑΤΟ -με την Φινλανδία και την Σουηδία να καταθέτουν αίτημα ένταξης στους στην βορειοατλαντική συμμαχία και την Τουρκία να αντιδρά- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιέται σήμερα το βράδυ στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν τα ελληνοτουρκικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία και φυσικά τα ενεργειακά. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ωστόσο ότι παρά την επιθετική και αναθεωρητική στάση που κρατάει η Τουρκία όλο το τελευταίο διάστημα απέναντι στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει το θέμα της Τουρκίας να μην μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της επίσκεψης και φυσικά των συζητήσεων που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Άλλωστε, όλοι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιδείνωση των σχέσεών μας με την γειτονική χώρα τους τελευταίους μήνες έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί περισσότερο την Άγκυρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, καθώς λειτουργεί πλέον ως εναλλακτική λύση για τη μεταφορά στρατευμάτων προς τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Πολωνία τη στιγμή που, λόγω του πολέμου, τα Στενά έχουν κλείσει για τα στρατιωτικά πλοία του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι να επιβεβαιωθεί η στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως αναδυόμενου ενεργειακού κόμβου στην περιοχή.
Στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα παίξει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι μόλις την προηγούμενη Πέμπτη κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα εξοπλιστικά.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε μάλιστα πως «η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας, κάτι που ο πρωθυπουργός θα αναδείξει σε όλες του τις επαφές, επίσημες και ανεπίσημες. που θα έχει αύριο και μεθαύριο στην Ουάσιγκτον».
Φυσικά, άγνωστο παραμένει αν σε κάποιο επίπεδο θα τεθεί από ελληνικής πλευράς το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της Wall Street Journal λίγες μέρες πριν την έλευσή του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Να θυμίσουμε ότι το σχετικό άρθρο ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού για τον τουρκικό στόλο των μαχητικών F-16, προετοιμάζοντας το έδαφος για την πώληση επιπρόσθετων αεροσκαφών στην Άγκυρα.
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει αναφέρει πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο.
Ακόμα, κατά την διάρκεια των συνομιλιών των δύο πλευρών θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ισχυρές σχέσεις της Αθήνας με άλλους κρίσιμους «παίκτες» της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, η κυβέρνηση θα επιμείνει στο ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κόμβο μεταφοράς LNG από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει την έγκριση της Ουάσιγκτον, όπως προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ στην Αθήνα.
Όπως είναι γνωστό δε, μέσω της Ρεβυθούσας διοχετεύεται ήδη φυσικό αέριο προς τη Βουλγαρία, ενώ πέραν του γεωστρατηγικού, κρίσιμος θα είναι σε σύντομο χρόνο ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης και στον ενεργειακό χάρτη.