Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί την Τρίτη (18/2) με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Άγκυρα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (17/2) από Τούρκο αξιωματούχο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, ο διευθυντής επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, Φαχρετίν Αλτούν, έγραψε στο X το εξής μήνυμα: «Ο Πρόεδρός μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου μας, την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, στο προεδρικό συγκρότημα».
Πάντως, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση Τουρκίας – Ουκρανίας, με έμφαση στην «επανεξέταση των σχέσεων σε όλες τις πτυχές» και στην «εξέταση των βημάτων που πρέπει να ληφθούν για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Η επίσκεψη, όπως επισημαίνεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «θα δώσει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και άλλα πιεστικά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η χώρα του θέλει οι εγγυήσεις ασφαλείας να είναι απτές και όχι απλώς «στα χαρτιά», όταν συζητούσε την προοπτική ενός ευρωπαϊκού ειρηνευτικού αποσπάσματος που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας διευθέτησης με διαπραγμάτευση με τη Ρωσία. «Θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας όχι στα χαρτιά, αλλά στο έδαφος, στο νερό, στον ουρανό, αεράμυνα, αεροπλάνα, πλοία», είχε τονίσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Άμπου Ντάμπι.
Ακόμα, σύμφωνα με το CNN, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε το Σάββατο (15/2) την Ευρώπη να ενωθεί για τη δημιουργία ενός ενιαίου στρατού και μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής, προειδοποιώντας ότι οι ημέρες της εγγυημένης υποστήριξης των ΗΠΑ προς τη Γηραιά Ήπειρο έχουν τελειώσει. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας διευθέτησης με διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.