Σούνακ: Το φιάσκο του Βρετανού πρωθυπουργού σκιάζει τις διμερείς σχέσεις . Μετά το αυτογκόλ του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε ένα πρωτοφανές διπλωματικό φιάσκο, όπως ήταν η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να μην συζητήσει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, Ελλάδα και Βρετανία επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους. Χωρίς όμως να είναι και τόσο εύκολο κάτι τέτοιο.
Ιδίως μάλιστα μετά την άκομψη προσπάθεια της Βρετανικής πλευράς να εμφανίσει την ελληνική κυβέρνηση ότι είχε δώσει διαβεβαιώσεις στο Λονδίνο πως δεν θα «σηκώσει» το θέμα των Μαρμάρων σε αυτή την επίσκεψη Μητσοτάκη, κάτι που εξόργισε το Μαξίμου ακόμα περισσότερο.
Το γεγονός δε ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης στη Βρετανία διαφωνεί με την ενέργεια του Σουνάκ, φαίνεται να αναγκάζει τη Ντάουνινγκ Στριτ να επανεξετάσει τους χειρισμούς της.
Σε μία κίνηση κατευνασμού ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον και συζήτησαν για όλα τα θέματα. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε, όπως διέρρευσε από την ελληνική πλευρά, «η διαφωνία στο ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα αλλά επισημάνθηκε η ανάγκη ανοικτών διαύλων για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων».
Όσο περνούν οι ώρες πάντως φουντώνουν και οι συζητήσεις γύρω από την ιδιαίτερα αισιόδοξη προσέγγιση, που είχε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος, για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην χώρα μας. Στο πρόσφατο παρελθόν μάλιστα υπήρχαν και δημοσιεύματα που έλεγαν ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι κοντά σε συμφωνία με το Μουσείο της Ακρόπολης για την επιστροφή των γλυπτών.
Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι τουλάχιστον για την ώρα τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και προβληματικά. Και σε κάθε περίπτωση είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αλλά μετά το προχθεσινό επεισόδιο, το σκηνικό έχει λάβει και μία ευρύτερη πολιτική και διπλωματική πτυχή.
Σε διεθνές επίπεδο ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε να έχει κάνει μία μεγάλη διπλωματική γκάφα εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και των δημοσκοπήσεων που τον δείχνουν να κατρακυλά.
Η κριτική που ασκήθηκε ωστόσο στον Ρίσι Σούνακ, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός τορπίλισε τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη στιγμή που στην ατζέντα υπήρχαν θέματα τα οποία αφορούν ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ανάμεσα σε αυτά ήταν η επικαιροποίηση του κοινού σχεδίου Ελλάδας- Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης που συμφωνήθηκε το 2020. Η Γάζα, η Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη.
«Η μείωση αυτού που η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ως παράνομου μετανάστες που φτάνουν με μικρές βάρκες από την Ευρώπη είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του Σούνακ και σε αυτό το πλαίσιο η οργή ενός βασικού συμμάχου μοιάζει με πολιτικό αυτογκόλ» έλεγαν διπλωμάτες στον ξένο τύπο.
Παράλληλα η Βρετανική πλευρά επιχείρησε να ανασκευάσει την γκάφα με τον εκπρόσωπο του Σούνακ, να ισχυρίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν τήρησε τις διαβεβαιώσεις» που είχε δώσει ότι ο Μητσοτάκης «δεν θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψή του για να συζητήσει δημοσίως ‘‘αρχαία παράπονα’’ σχετικά με τα γλυπτά».
«Ήμασταν ξεκάθαροι ότι θα τεθεί και το θέμα των γλυπτών», είπε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαψεύδοντας την Ντάουνιγκ Στριτ και δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα των ελληνικών διαθέσεων.
Ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ υποβάθμισε, πάντως, τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ έπαιξε ρόλο στη διαμάχη. «Δεν είναι «ασυνήθιστο» για τους ξένους ηγέτες να συναντούν ηγέτες της αντιπολίτευσης κατά τις επισκέψεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε, επιχειρώντας να κλείσει ένα μέτωπο, που ουσιαστικά εξέθετε πολλαπλώς τον Σούνακ.