Σουδάν: «Περίπατο» πήγε η νέα εκεχειρία, πυρά ακούγονται στο Χαρτούμ

Πυρά ακούγονται και σήμερα σε τμήματα του Χαρτούμ, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα περιπολούν και αεροπλάνα υπερίπτανται, σύμφωνα με κατοίκους, με την κηρυχθείσα κατάπαυση του πυρός να βρίσκεται σε κίνδυνο, αν και έχει δημιουργήσει τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα ελπίδες για τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ των εμπολέμων στο Σουδάν.

Κάτοικοι πάντως ανέφεραν πως επικρατούσε σχετική ηρεμία νωρίς το πρωί της Τρίτης, κατά την πρώτη πλήρη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός, την οποία επιβλέπουν η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ και η οποία έχει στόχο να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, η οποία επιτεύχθηκε στη διάρκεια συνομιλιών στην Τζέντα, αύξησε τις ελπίδες για μια ανάπαυλα στον πόλεμο, που έχει αναγκάσει σχεδόν 1,1 εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους 250.000 έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες, απειλώντας με αποσταθεροποίηση μια ήδη ασταθή περιφέρεια.

«Η μοναδική ελπίδα μας είναι να πετύχει η εκεχειρία, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή μας, να αισθανθούμε ασφαλείς και να πάμε πίσω στις δουλειές μας», λέει ο Ατέφ Σαλάχ Ελ-Ντιν, ένας 42χρονος κάτοικος του Χαρτούμ.

Μολονότι οι μάχες είχαν συνεχισθεί στη διάρκεια προηγούμενων καταπαύσεων του πυρός, αυτή είναι η πρώτη που συμφωνήθηκε επισήμως έπειτα από διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει για πρώτη φορά ένα μηχανισμό εποπτείας της, στον οποίο μετέχουν οι δύο εμπόλεμες παρατάξεις -οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και η παραστρατιωτική Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης-, καθώς και αντιπρόσωποι από τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μεσολάβησαν για την επίτευξη της συμφωνίας μετά τις συνομιλίες στην Τζέντα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως ο μηχανισμός εποπτείας θα είναι «εξ αποστάσεως», χωρίς να κάνει άλλες διευκρινίσεις.

«Αν η κατάπαυση του πυρός παραβιασθεί, θα το μάθουμε και θα κάνουμε αυτούς που την παραβίασαν να λογοδοτήσουν μέσω των κυρώσεών μας και άλλων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε σε βιντοσκοπημένο μήνυμα.

«Οι συνομιλίες της Τζέντα ήταν πολύ επικεντρωμένες στον τερματισμό της βίας και στην αρωγή του σουδανικού λαού. Μια μόνιμη διευθέτηση αυτής της σύγκρουσης θα απαιτήσει πολύ περισσότερα», πρόσθεσε.

Λίγο πριν από την ώρα που η κατάπαυση του πυρός επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήρξης έδωσαν στη δημοσιότητα ηχητικό μήνυμα του αρχηγού τους, του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, γνωστού ως Χεμέντι, στο οποίο ευχαριστούσε τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, αλλά καλούσε τους άνδρες του να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη.

«Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να βάλουμε τέλος σ’ αυτό το πραξικόπημα», τόνισε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Σάλος: «Αγρότης-μαϊμού» τσέπωσε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Έρχονται αποκαλύψεις-φωτιά: «Αγρότης-μαϊμού» φέρεται να πήρε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έρευνες για το σκάνδαλο που σοκάρει την Ελλάδα