Επιστημονική έρευνα-σοκ: Το σκυλόψαρο που καταναλώνεται στη Μεσόγειο βρέθηκε μολυσμένο με υδράργυρο. Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία – Τι λένε οι ειδικοί
Σοκ προκαλούν τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Marine Pollution Bulletin: το σκυλόψαρο, που καταναλώνεται ευρέως στη Μεσόγειο, βρέθηκε μολυσμένο με υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Η έρευνα του Ισπανικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας (IEO-CSIC) και του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM-CSIC) δείχνει ότι τα μεγαλύτερα άτομα και όσα αλιεύονται στα ανοικτά της Καταλονίας είναι τα πιο επιβαρυμένα.
Υδράργυρος: Το δηλητήριο στο πιάτο μας
Ο υδράργυρος, ένα από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα, απειλεί όχι μόνο τα θαλάσσια οικοσυστήματα αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Οι επιστήμονες προτείνουν να μπουν σαφή όρια κατανάλωσης ανά είδος ψαριού στις αξιολογήσεις διατροφικού κινδύνου, καθώς η συχνή κατανάλωση σκυλόψαρου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες.
Παραδοσιακή γαστρονομία σε κίνδυνο
Το σκυλόψαρο παραμένει βασικό συστατικό της ανδαλουσιανής κουζίνας με το παραδοσιακό πιάτο caldillo de pintarroja, ενώ καταναλώνεται ως μεζές στη Νότια Γαλλία, στην Ιταλία και σε παράκτιες περιοχές του Μαρόκου, όπου το εμπόριο του ψαριού δίνει εισόδημα σε ολόκληρες κοινότητες. Όμως η νέα προειδοποίηση των επιστημόνων απειλεί να αλλάξει ριζικά την αντίληψη για ένα έδεσμα που θεωρείται γευστικός θησαυρός.
Ηχηρή προειδοποίηση από τους ερευνητές
Η ερευνήτρια Ελένα Λιορέτ του ICM-CSIC τόνισε: «Απαιτούνται πιο συγκεκριμένα δεδομένα για τις καταναλωτικές συνήθειες ώστε να εξαχθούν ακριβέστερα αποτελέσματα». Παρ’ όλα αυτά, η προειδοποίηση είναι ξεκάθαρη: το σκυλόψαρο χρειάζεται προσοχή.
Δεν είναι μόνο το σκυλόψαρο
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι και άλλα βαθύβια ψάρια ενδέχεται να συσσωρεύουν υδράργυρο, γεγονός που μετατρέπει το ζήτημα σε θέμα δημόσιας υγείας και απαιτεί αυστηρότερα κριτήρια στις αξιολογήσεις τροφικής ασφάλειας.