Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έχει σημάνει συναγερμό για τον βομβαρδισμό που λαμβάνει χώρα στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση ενέχει μεγάλο κίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε «πυρηνική καταστροφή».
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για επίθεση στο εργοστάσιο και για «πυρηνική τρομοκρατία», με τον ΔΟΑΕ να ζητά «ύψιστη αυτοσυγκράτηση» γύρω από το εργοστάσιο.
Πού βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhia και γιατί είναι σημαντικός;
Ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhia είναι ο μεγαλύτερος σταθμός στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο. παράγει το ήμισυ της πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Το εργοστάσιο έχει συνολική χωρητικότητα περίπου 6.000 μεγαβάτ, αρκετά για περίπου τέσσερα εκατομμύρια σπίτια.
Βρίσκεται στη νότια ουκρανική στέπα στον ποταμό Δνείπερο , περίπου 550 χιλιόμετρα (342 μίλια) νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Κίεβο, και περίπου 525 χιλιόμετρα (325 μίλια) νότια του Τσερνομπίλ, τον τόπο του χειρότερου ατυχήματος πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο το 1986.
Επί του παρόντος, το εργοστάσιο λειτουργεί από ουκρανικό προσωπικό, αλλά ρωσικές στρατιωτικές μονάδες φρουρούν την εγκατάσταση.
Σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, το εργοστάσιο διαθέτει έξι υδρόψυκτους αντιδραστήρες σοβιετικού σχεδιασμού που περιέχουν ουράνιο 235, καθένας από τους οποίους έχει καθαρή ισχύ 950 μεγαβάτ. Ένα μεγαβάτ χωρητικότητας θα παρέχει ενέργεια για 400 έως 900 σπίτια το χρόνο.
Το εργοστάσιο Zaporizhzhia βρίσκεται επίσης περίπου 200 χιλιόμετρα (125 μίλια) από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
Την Τρίτη, η ουκρανική εταιρεία Energoatom δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που κατείχαν την περιοχή προετοιμάζονται να «συνδέσουν το εργοστάσιο με το ηλεκτρικό δίκτυο της Κριμαίας».
Ο Μάικλ Μπλακ, διευθυντής του Κέντρου Πυρηνικής Μηχανικής στο Imperial College του Λονδίνου, είπε στο Al Jazeera ότι η κύρια ανησυχία είναι ότι η σύνδεση του σταθμού με το ηλεκτρικό δίκτυο της Κριμαίας θα μπορούσε να διακόψει την τροφοδοσία εκτός έδρας στους αντιδραστήρες. «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι Ρώσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουν να βλάψουν [το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας]», πρόσθεσε.
Τι είπε η ΔΟΑΕ;
Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, περιέγραψε την κατάσταση ως « εντελώς εκτός ελέγχου» σε συνέντευξή του στο Associated Press την περασμένη εβδομάδα.
«Κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί» στο εργοστάσιο, είπε ο Γκρόσι. «Αυτό που διακυβεύεται είναι εξαιρετικά σοβαρό και εξαιρετικά σοβαρό και επικίνδυνο».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είπε ότι η φυσική ακεραιότητα του εργοστασίου δεν έγινε σεβαστή και η αλυσίδα εφοδιασμού είχε διακοπεί, επομένως δεν ήταν βέβαιο ότι το εργοστάσιο έπαιρνε όλα όσα χρειάζεται, «και υπάρχει πολύ πυρηνικό υλικό εκεί που πρέπει να επιθεωρηθεί».
Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Τρίτη, ο Γκρόσι είπε ότι ετοιμάζεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πυρηνική ασφάλεια στο εργοστάσιο την Πέμπτη και τις προσπάθειές του να συμφωνήσει και να οδηγήσει μια αποστολή εμπειρογνωμόνων στην τοποθεσία το συντομότερο δυνατό. Ο
ΔΟΑΕ προσπαθούσε εδώ και μήνες να στείλει ομάδα επιθεώρησης στον πυρηνικό σταθμό αλλά δεν τα κατάφερε.
Ο Γκρόσι περιέγραψε την ανάγκη για ασφαλή παροχή ρεύματος εκτός έδρας ως έναν από τους επτά πυλώνες πυρηνικής ασφάλειας στην αρχή της σύγκρουση.
Θα μπορούσε το εργοστάσιο να εκραγεί – και αν ναι – τι θα συνέβαινε;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι πιθανό, αλλά η πιθανότητα να συμβεί αυτό δεν είναι βέβαιη.
«Αυτό που έχουμε εδώ με τη στρατιωτική εμπλοκή είναι πολύ δύσκολο… Εάν συνδυαστούν πολλοί καταστροφικοί παράγοντες, μπορεί να είναι δυνατή μια έκρηξη», είπε ο Ross Peel, Διευθυντής Έρευνας και Μεταφοράς Γνώσης για το Κέντρο Μελετών Επιστήμης και Ασφάλειας στο King’s College του Λονδίνου. Αλ Τζαζίρα.
«Είναι δύσκολο να πούμε αν αυτό θα [συμβεί] και τις πιθανές συνέπειες αυτού, ποιες μπορεί να είναι. Εξαρτάται πώς θα συμβεί η έκρηξη», πρόσθεσε.
Υπάρχουν ανησυχίες για τους βομβαρδισμούς που σημειώνονται γύρω από τις εγκαταστάσεις, με ενδεχόμενο να προκληθούν ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των αντιδραστήρων.
«Οι αντιδραστήρες [πρέπει] να ψύχονται συνεχώς από το νερό που τους περνάει», είπε στο Al Jazeera ο MV Ramana, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής και Παγκόσμιων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.
«Εάν αυτό το ρεύμα νερού διακοπεί, κοπεί, διακοπεί με κάποιο τρόπο, τότε ο αντιδραστήρας μπορεί να χάσει την ψύξη του, το καύσιμο θα αρχίσει να λιώνει. Θα δημιουργήσει κατά κάποιο τρόπο υψηλή πίεση και το πράγμα μπορεί να εκραγεί», πρόσθεσε.
Αμέσως μετά από μια έκρηξη, οι ειδικοί λένε ότι πιθανότατα θα μπορούσαμε να δούμε εκτεταμένες εκκενώσεις που προκαλούνται από ένα αόρατο ραδιενεργό σύννεφο. Ωστόσο, ο αντίκτυπος μιας διαρροής ακτινοβολίας θα ήταν πιθανώς αισθητός για τα επόμενα χρόνια
«Πιθανότατα θα δείτε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να φύγουν από αυτήν την περιοχή», είπε ο Ramana στο Al Jazeera.
«Θα υπάρχει ένα σύννεφο, αλλά δεν θα μπορείτε να το δείτε… Μπορούμε να παρακολουθήσουμε το σύννεφο επειδή [έχουμε] ευαίσθητα όργανα που μετρούν τα επίπεδα ακτινοβολίας», πρόσθεσε.
Μερικές από τις ασθένειες που θα μπορούσαμε να δούμε από μια έκρηξη παρόμοια με αυτήν μπορεί να είναι οξεία δηλητηρίαση από ακτινοβολία ή καρκίνοι που θα μπορούσαν να εμφανιστούν αργότερα.
«Έτσι, για παράδειγμα, στο Τσερνόμπιλ, οι άνθρωποι που πήγαιναν στον αντιδραστήρα για να σταθούν στην κορυφή του φλεγόμενου κτιρίου και να σβήσουν τη φωτιά εκτέθηκαν σε τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας και υπέστησαν τις επιπτώσεις αυτής μέσα σε λίγες ώρες», είπε ο Ρος. .
«Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε όχι τόσο μεγάλες ποσότητες μπορεί να υποφέρουν από οξεία δηλητηρίαση από ακτινοβολία και να αναρρώσουν. Αυτό συμβαίνει σε ημέρες έως εβδομάδες, ίσως και μήνες. Για τα άτομα που εκτίθενται σε χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας, μπορεί να υπάρχουν μεγαλύτεροι αριθμοί περιπτώσεων καρκίνου που έρχονται αργότερα τα επόμενα χρόνια έως δεκαετίες», πρόσθεσε.
Ποια άλλα σενάρια θα μπορούσαν να συμβούν;
Αντί για έκρηξη πυρήνα αντιδραστήρα, οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για ζημιές σε συστήματα που ψύχουν τη δεξαμενή αναλωμένου καυσίμου και τους αντιδραστήρες. Εάν η ψύξη αποτύχει, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη συσσώρευση θερμότητας, τήξη και πυρκαγιά που θα μπορούσε να απελευθερώσει και να εξαπλώσει ακτινοβολία από τις δομές περιορισμού.
«Φοβόμαστε κυρίως την απελευθέρωση ακτινοβολίας, όχι απαραίτητα μια έκρηξη», είπε στο Al Jazeera η Amelie Stoetzel, διδάκτορας στο Τμήμα Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου.
«Αν και αυτό φαίνεται τρομακτικό, [μια] έκλυση ραδιενέργειας, σε κάθε περίπτωση, θα ήταν καταστροφική», πρόσθεσε.
«Είναι απρόβλεπτο. Δεν ξέρουμε πραγματικά πού θα πήγαινε το λοφίο [που περιέχει ραδιενεργό υλικό]. μπορεί να πάει οπουδήποτε πραγματικά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες».
Λόγω της γεωγραφικής θέσης του εργοστασίου, μια έκλυση ακτινοβολίας θα μπορούσε να πλήξει οποιοδήποτε μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.
«Η Zaporizhzhia βρίσκεται στη μέση της ηπείρου. Έτσι, ανεξάρτητα από την πλευρά που φυσάει ο άνεμος, κάποιος θα μολυνθεί», είπε ο Ramana.
Συνολικά, οι ειδικοί τονίζουν ότι κάθε είδους πρόβλεψη είναι δύσκολο να γίνει σε αυτό το στάδιο.
«Η μόνη βεβαιότητα που έχουμε πραγματικά είναι ότι η στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ενέχει κίνδυνο για αυτό. Και το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί», είπε ο Ρος.
Εάν υπάρχει διαρροή ακτινοβολίας, τι γίνεται μετά;
Οι ειδικοί αναμένουν άμεσες εκκενώσεις αλλά και δυσκολίες πρόσβασης σε ιατρικές εγκαταστάσεις αφού πιθανότατα θα δουν αύξηση των ασθενών.
«Όταν υπήρξαν περιστατικά ατυχημάτων με ακτινοβολία, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που εμφανίστηκαν με συμπτώματα δηλητηρίασης από ακτινοβολία, παρόλο που δεν είχαν εκτεθεί, λόγω φόβου και πανικού», είπε ο Stoetzel.
Οι ειδικοί είπαν επίσης ότι οι εκκενώσεις σε μια εμπόλεμη ζώνη θα έχουν τις δικές τους επιπλοκές.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω», είπε ο Stoetzel.
«Λοιπόν, ναι, θα υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που θα έσπευσαν στα νοσοκομεία και θα έσπευσαν να φύγουν από την περιοχή, κάτι που θα ήταν πρόβλημα… θα υπήρχε σύγχυση. σε έναν συνεχιζόμενο πόλεμο, η εκκένωση ανθρώπων είναι εξαιρετικά δύσκολη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, για πολλούς ανθρώπους, ο φόβος της ακτινοβολίας θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνος από την ίδια την ακτινοβολία.
«Θα μπορούσαμε να δούμε μια αύξηση στους ασθενείς λόγω των ψυχολογικών συμπτωμάτων που συνδέονται με τη γνώση ότι η ακτινοβολία μπορεί να είχε διαρρεύσει από ένα κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο».
«Έτσι, στην πραγματικότητα το πιο προβληματικό ζήτημα για την κυβέρνηση τουλάχιστον θα ήταν πώς να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών», πρόσθεσε.
Σε περίπτωση έκρηξης ή πυρκαγιάς, μια διαρροή ακτινοβολίας μπορεί να οδηγήσει σε «μακροπρόθεσμη καταστροφή».
«Δεν είναι κάτι όπου οι άνθρωποι θα εκτεθούν σε αυτό και θα πέσουν αμέσως κάτω και θα πεθάνουν … θα υπάρξει ένας τεράστιος, ψυχολογικός φόρος, ακριβώς πάνω από τον ψυχολογικό φόρο του ίδιου του πολέμου», είπε ο Ramana.