Σοκ: Τι αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ για τυροκομεία σε Θεσσαλία και Γρεβενα

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δόθηκαν διευκρινίσεις για τη διαχείριση του γάλακτος από την απαγορευμένη ζώνη λόγω πανώλης μικρών μηρυκαστικών (ΠΜΜ).

Δείτε τι αποκαλύπτει το cibum.gr στο ρεπορτάζ που ακολουθεί:

Στο πλαίσιο της εποπτείας εφαρμογής των μέτρων για το γάλα για την αποτροπή μετάδοσης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ, στις 22 και 3 Ιουλίου σε 50 επιχειρήσεις μεταποίησης γάλακτος στην περιοχή της Θεσσαλίας και των Γρεβενών.
Από τους ανωτέρω ελέγχους προέκυψε ότι 18 επιχειρήσεις από τις 50 χρησιμοποιούν σύστημα παστερίωσης του γάλακτος με θερμοκρασίες και χρόνους που δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις του Εκτελεστικού Κανονισμού 2020/687.

Υπενθυμίζεται ότι η παστερίωση είναι μια συμβατική θερμική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τα τρόφιμα για περισσότερα από 150 χρόνια. Ο κύριος στόχος της διαδικασίας είναι η αδρανοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών όπως η Salmonella, η Escherichia coli ή η Listeria monocytogenes. Επίσης, η θερμότητα κατά την παστερίωση αδρανοποιεί τους αλλοιωτικούς μικροοργανισμούς όπως ζυμομύκητες και μούχλες και μειώνει την ενζυματική δραστηριότητα. Αυτές οι αλλαγές παρέχουν αρκετή σταθερότητα στο προϊόν για συγκεκριμένο χρόνο.

Έλεγχος
Έλεγχος

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΦΕΤ και προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό 687/2020, για την αποτροπή μετάδοσης της πανώλης των αιγοπροβάτων, αποφασίστηκε οι εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος (τυροκομεία ανοικτού τύπου) που δεν μπορούν να εφαρμόσουν σύστημα παστερίωσης όπως αυτή περιγράφεται στην με αριθ. πρωτ. 1396/209433/16-07-2024 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, να μεταφέρουν το γάλα που παραλαμβάνουν από απαγορευμένες ζώνες, σε εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος που εφαρμόζουν το προαναφερθέν σύστημα παστερίωσης.

Επισημαίνεται ότι το γάλα που έχει παστεριωθεί με βάση την μέθοδο παστερίωσης που
περιγράφεται στην με αριθ. πρωτ. 1396/209433/16-07-2024 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, θεωρείται ασφαλές προϊόν και μπορεί να επιστρέψει στην αρχική εγκατάσταση μεταποίησης για τυροκόμηση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...