Σε επικίνδυνα παιχνίδια για τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων, όπως το μέτωπο με τη Βόρεια Μακεδονία, επιδίδεται η κυβέρνηση υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στη γειτονική χώρα με την άνοδο στην εξουσία των εθνικιστών του VMRO.
Ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε το πρωί της Παρασκευής για πρώτη φορά ευθέως το ενδεχόμενο να καταγγείλει η Αθήνα τη Συμφωνία των Πρεσπών, δίνοντας ουσιαστικά την ευκαιρία στην κυβέρνηση των Σκοπίων να συνεχίσουν τη ρητορική με τους αλυτρωτισμούς, εμφανιζόμενη στην εσωτερική κοινή γνώμη της γείτονος ως δικαιωμένη, που αμφισβητεί τη συνθήκη.
Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα προεξόφλησε ανερυθρίαστα κίνηση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταγγείλει τη συμφωνία, αν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίσει να μιλά για «Μακεδονία» και παρέπεμψε στο άρθρο 19 της Συμφωνίας, που προβλέπει τις σχετικές διαδικασίες καταγγελίας.
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας εξαπέλυσε εμμέσως επίθεση και στις ΗΠΑ – σε έναν ιδιότυπο αντιαμερικανισμό – λέγοντας ότι «δυστυχώς, επειδή η Συμφωνία ήταν πολύ κακή, η κυβέρνηση της Βόρεις Μακεδονίας δεν φοβάται πολύ αυτή την καταγγελία. Γιατί; Ποιοι πιέζαν στ’ αλήθεια για να γίνει αυτή η συμφωνία; Για να μην κοροϊδευόμαστε τώρα, οι ΗΠΑ. Η βασική χώρα που πίεζε για τη συμφωνία ήταν οι ΗΠΑ, για να βάλουν τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ». Μάλιστα, ο Ά. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έγινε ο πιο φιλοαμερικανός πρωθυπουργός των τελευταίων 50 χρόνων».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι ο Ά. Γεωργιάδης δεν είναι το μόνο στέλεχος της κυβέρνησης και της ΝΔ που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της Συμφωνίας των Πρεσπών (χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει τι θα ακολουθήσει μετά όσον αφορά στο όνομα της Βόρειας Μακεδονίας). Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, περιέγραψε την καταγγελία της Συμφωνίας ως το ύστατο όπλο της ελληνικής πλευράς.
«Κακή συμφωνία. αλλά…»
Παράλληλα, – αν και παραδέχονται ότι το ενδεχόμενο καταγγελίας της δεν συζητείται από την Αθήνα – η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, δήλωσε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών δεν θεωρώ ότι είναι συμφωνία που βασίστηκε στη βούληση δύο λαών, αλλά είναι συμφωνία μεταξύ δύο ανδρών» και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «κατασκευαστικά προβληματική» και λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση δεν φέρνει προς κύρωση στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.
Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε για το ζήτημα που έχει ανακύψει ότι δεν τίθεται θέμα καταγγελίας της συμφωνίας, λέγοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία, η οποία έχει τεράστια προβλήματα, πλην όμως αποτελεί Διεθνές Δίκαιο, το οποίο οφείλουμε να σεβόμαστε, διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, υπερισχύει κάθε άλλης διάταξης νόμου».