Σοκ: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί λάδι πασίγνωστης εταιρείας – Βρέθηκαν ουσίες που προκαλούν καρκίνο

Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί τους καταναλωτές πως μέσα σε λάδι της εταιρίας ΜΙΝΕΡΒΑ βρέθηκαν επικίνδυνες ουσίες.

Συγκεκριμένα, στο πυρηνέλαιο ΜΙΝΕΡΒΑ βρέθηκαν Πολυκυκλικοί Υδρογονανθράκες που προκαλούν καρκίνο.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την παρακολούθηση παρουσίας Πολυκυκλικών Υδρογονανθράκων (ΠΑΥ) σε ορισμένα είδη τροφίμων», προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: “ΜΙΝΕΡΒΑ ΝΙΚΗ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ”, ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ: 16.11.2024. Υπεύθυνη για την κυκλοφορία του προϊόντος εταιρεία, σύμφωνα με την ετικέτα επισήμανσής του, είναι η επιχείρηση «ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ».

Tο προϊόν εξετάστηκε από το Β’ Τμήμα της Α’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ και χαρακτηρίστηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ- ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ, διότι βρέθηκε να περιέχει άθροισμα των 4 Πολυκυκλικών Υδρογονανθράκων (Βενζοανθρακένιο + (Βενζοπυρένιο + Βενζοφλουορανθέιο + Χρυσένιο) 27,92μg/kg αντί για 10μg/kg που είναι τα ανώτατα όρια για τα έλαια και τα λίπη.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Η καρκινογένεση ορισμένων PAH είναι καλά τεκμηριωμένη σε πειραματόζωα. Οι ερευνητές έχουν αναφέρει αυξημένες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος, των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος και του στομάχου, καθώς και σαρκωμάτων στο σημείο της ένεσης, σε ζώα σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων των ΗΠΑ. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι ορισμένοι PAH μπορούν επίσης να επηρεάσουν το αιμοποιητικό και το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να προκαλέσουν αναπαραγωγικές, νευρολογικές και αναπτυξιακές επιδράσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ