Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταμάτησε οριστικά, μετά τη λήξη της πενταετούς συμφωνίας του 2019 μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γκέρμαν Γκαλουστσένκο, χαρακτήρισε την εξέλιξη «ιστορική», τονίζοντας ότι η Ρωσία θα υποστεί οικονομικές απώλειες λόγω της απώλειας αγορών. Αντίστοιχα, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε πως η συμφωνία δεν ανανεώθηκε, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας.
Η διακοπή προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, προειδοποίησε για δραστικές οικονομικές συνέπειες στις χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων αυξημένων τιμών ενέργειας και απώλειας εσόδων για τη Σλοβακία. Η επίσκεψή του στη Μόσχα προκειμένου να βρεθεί λύση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος τον κατηγόρησε για υποστήριξη της Ρωσίας.
Η Gazprom σταμάτησε επίσης την παροχή αερίου στη Μολδαβία, πυροδοτώντας ενεργειακή κρίση στην αποσχισθείσα περιφέρεια της Υπερδνειστερίας, μια φιλορωσική περιοχή που εξαρτάται από τη Ρωσία.
Η Υπερδνειστερία έκοψε σήμερα την παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού στα νοικοκυριά, με τους κατοίκους ανήμερα της Πρωτοχρονιάς να προσπαθούν να ζεσταθούν με άλλους τρόπους.
Η τοπική εταιρεία ενέργειας Tirasteploenergo συμβούλευσε τους κατοίκους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, ντυνόμενοι με ζεστά ρούχα, συγκεντρώνοντας τις οικογένειες σε ένα δωμάτιο και χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές θερμάστρες.
Η Υπερδνειστερία, η οποία αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση λόγω του κλεισίματος της ρωσικής παροχής μέσω Ουκρανίας.
Αντίθετα, η Αυστρία εμφανίζεται προετοιμασμένη, ανακοινώνοντας ότι προμηθεύεται αέριο από εναλλακτικές πηγές, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, μειώνοντας την εξάρτησή της από τη Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νωρίτερα, υποβάθμισε τον αντίκτυπο από τη σημερινή διακοπή των εξαγωγών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, λέγοντας πως αναμενόταν και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη γι’ αυτή.
«Η ευρωπαϊκή υποδομή αερίου είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να παράσχει μη ρωσικής προέλευσης αέριο στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδών», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Έχει ενισχυθεί από το 2022 με νέες δυνατότητες εισαγωγής LNG» (υγροποιημένου φυσικού αερίου), πρόσθεσε.
Οι εναλλακτικές οδοί
Οι περισσότερες άλλες ρωσικές διαδρομές προς την Ευρώπη είναι κλειστές, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού Yamal-Europe μέσω Λευκορωσίας και του Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. Μια εναλλακτική είναι ο αγωγός TurkStream προς την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αλλά η χωρητικότητά του είναι περιορισμένη.
Η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν εξασφαλίσει διασυνδέσεις μέσω Γερμανίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας, ενώ η Αυστρία έχει ενισχύσει τη συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ για την προμήθεια φυσικού αερίου.