Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα άμεσης απάντησης σε πιθανή χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου από την Ουκρανία, δήλωσε ο Vladimir Putin σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023.
Σύμφωνα με τον Ρωσο πρόεδρο, όσοι χρησιμοποιούν τέτοια όπλα θα δράσουν στην πραγματικότητα εναντίον του λαού τους και θα μολύνουν τις πληγείσες περιοχές, σημείωσε.
Την ίδια ώρα ανακοίνωσε την τοποθέτηση τακτικών πυρηνικών όπλως στο έδαφος της Λευκορωσίας κατόπιν αιτήματος της τελαιταίας και χωρίς να παραβιάζεται η συνθήκη START.
Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 η βρετανίδα αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Annabelle Goldie δήλωσε ότι το Λονδίνο, εκτός από τα άρματα μάχης Challenger 2, θα μεταφέρει πυρομαχικά στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων οβίδων που διαπερνούν τεθωρακισμένα που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Όταν αυτά τα πυρομαχικά εκραγούν, η ραδιενεργός σκόνη επικάθεται στο έδαφος, είναι εξαιρετικά τοξική και δεν μπορεί να απομακρυνθεί.
Η χρήση τέτοιων πυρομαχικών μπορεί να οδηγήσει σε εστίες καρκινογενέσεων.
Τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν απεμπλουτισμένο ουράνιο κατά την Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου το 1991, κατά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003.
Υπάρχει απειλή από την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, η Ρωσία γνωρίζει αυτές τις παραδόσεις (σ.σ. όπλων απο τη Δύση), δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin
“Φυσικά, υπάρχουν απειλές.
Όταν παρέχονται όπλα σε μια χώρα με την οποία βρισκόμαστε σε σύγκρουση, είναι πάντα μια απειλή.
Όσο για το τι είναι για εμάς, αυτές οι απειλές, πώς μπορούν να αξιολογηθούν, φυσικά, εμείς . ..
Γνωρίζετε για αυτά τα σχέδια προμήθειας», επισήμανε σε συνέντευξή στο κανάλι Rossiya 24.
Τριπλάσιος ο αριθμός των ρωσικών αρμάτων
Ο συνολικός αριθμός των ρωσικών αρμάτων θα ξεπεράσει τον αριθμό των ουκρανικών αρμάτων κατά περισσότερο από τρεις φορές, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους τόνισε ότι η προμήθεια δυτικών όπλων στην Ουκρανία απλώς θα παρατείνει τη σύγκρουση.
Τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία
Μόσχα και το Μινσκ συμφώνησαν να τοποθετήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, δήλωσε ο Vladimir Putin
Διευκρίνισε ότι η κατασκευή του αποθηκευτικού χώρου θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου.
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι θα αναπτύξουν όπλα χωρίς να παραβιάζουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη START.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος για ένα τέτοιο βήμα ήταν η δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου για την προμήθεια βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, ο Putin σημείωσε ότι η Λευκορωσία είχε ζητήσει εδώ και καιρό να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.
Η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έως την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο Putin, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν θα μεταβιβάσει στην πραγματικότητα τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Bloomberg η Ρωσία έχει σταθμεύσει στη Λευκορωσία 10 αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα έχει ήδη μεταφέρει στη Λευκορωσία έναν αριθμό συστημάτων τακτικών πυραύλων Iskander τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.
Κάνουμε ό,τι κάνουν οι ΗΠΑ
Πρόσθεσε ότι η Μόσχα κάνει αυτό που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και μια δεκαετία.
«Δεν μεταφέρουμε το οπλοστάσιό μας.
Και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το μεταφέρουν στους συμμάχους τους.
Κατ’ αρχήν, κάνουμε ό,τι κάνουν εδώ και μια δεκαετία.
Έχουν συμμάχους σε ορισμένες χώρες και οι χειριστές (των όπλων) τους είναι εκπαιδευμένοι, τα πληρώματα τους είναι εκπαιδευμένα.
Θα κάνουμε το ίδιο», απάντησε ο πρόεδρος της Ρωσίας σε σχετική ερώτηση.
Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου που πρόκειται να μεταφέρει η Δύση στο Κίεβο δεν ανήκουν σε όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά δημιουργούν ραδιενεργή σκόνη και επομένως θεωρούνται πολύ επικίνδυνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν αξιοποιηθούν, αναπόφευκτα θα μολυνθούν οι περιοχές στις οποίες αυτά θα διασπαρούν, κάτι που θα δημιουργήσει κίνδυνο τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για το περιβάλλον.
Dmitry Medvedev: Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ είναι άμεση
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία εμπλέκεται άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Dmitry Medvedev, χρησιμοποιώντας τον στρατό του ΝΑΤΟ, ο οποίος αριθμεί 3,6 εκατομμύρια στρατιώτες για τον σκοπό αυτό, όπως μετέδωσε την Παρασκευή 24 Μαρτιου 2023 στο πρακτορείο RIA NOVOSTI.
Σημείωσε ότι η προμήθεια ξένων όπλων στην Ουκρανία φέρνει πιο κοντά την πυρηνική αποκάλυψη. Όπως ανέφερε ότι η απειλή μιας πυρηνικής σύγκρουσης στον κόσμο «δεν πέρασε, αλλά αυξήθηκε».
«Οι προσπάθειες ανακατάληψης της Κριμαίας θα θεωρηθούν από τη Ρωσία ως υπαρξιακή απειλή του (ρωσικού) κράτους, κάτι που του δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε είδος όπλου, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού οπλοστασίου της», δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας.
Η ανακατάληψη της Κριμαίας
Απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών του ρωσικού κοινωνικού δικτύου VK, ο Medvedev ανέφερε σκωπτικά ότι «χωρίς τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, το καθεστώς του Κιέβου σε μια εβδομάδα δε θα υπήρχε».
«Αν μιλάμε για κάποια σοβαρά πράγματα που σχετίζονται με την προσπάθεια ανακατάληψης της Κριμαίας, έχω πει και γράψει γι’ αυτό, είναι προφανές ότι αυτή είναι η βάση για τη χρήση όλων των μέσων προστασίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προβλέπονται από τις θεμελιώδεις αρχές και το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής, με τη χρήση κάθε είδους όπλων όταν απειλείται η ύπαρξη του ίδιου του κράτους.
Και «μια προσπάθεια αποκοπής μέρους του κράτους» σημαίνει απειλή της ύπαρξης του ίδιου του κράτους. Είναι προφανές ότι υπάρχουν λόγοι για τη χρήση οποιουδήποτε τύπου όπλου. Ελπίζω οι φίλοι μας πέρα από τον ωκεανό να το καταλάβουν αυτό» δήλωσε ο Medvedevγια τις ΗΠΑ.
«Προφανώς (το ΝΑΤΟ) συμμετέχει με κάποιο τρόπο σε μια υβριδική σύγκρουση και δεν κρύβουν πλέον αυτό το γεγονός.
Έχουν πληθυσμό 800 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι παρέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και χρήματα στο καθεστώς του Κιέβου», τόνισε ο Ρώσος πολιτικός.
Όπως εξήγησε ο Medvedev, οι ρωσικές αρχές δεν θα δεχτούν απειλή για στρατιωτικοποίηση της οικονομίας της χώρας, όπως συνέβη στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.