Με το… κιάλι θα βλέπουν το αρνί το Πάσχα πολλοί Έλληνες, καθώς η τιμή των ντόπιων αμνοεριφίων αναμένεται να… εκτοξευθεί στα 16 – 17 ευρώ το κιλό, κάτι που σημαίνει ότι φέτος ο οβελίας θα είναι κατά 2 – 3 ευρώ ακριβότερος από πέρυσι.
Έτσι, πολύς κόσμος θα καταφύγει στα κατεψυγμένα, τα οποία φυσικά δεν είναι για σούβλα, αφού διατίθενται κομμένα για τον φούρνο κυρίως, και στα εισαγόμενα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η… μάχη του οβελία θα έχει φέτος πολλές διακυμάνσεις, καθώς την… μπαγκέτα των τιμών θα την έχουν και πάλι τα σούπερ μάρκετ, που φέτος θα παρουσιάσουν δύο εκδοχές. Η μία θα είναι με αρνιά εισαγωγής, στα οποία θα επιδιώξουν να πετύχουν τιμή διάθεσης γύρω στα 10 – 11 ευρώ το κιλό, και εκεί θα είναι το… πρώτο ανάχωμα, και η δεύτερη με εγχώρια αρνιά, τα οποία θα διαθέσουν προς 12 – 13 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την πολιτική της κάθε αλυσίδας. Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα αρνιά από το εξωτερικό τα έχουν κλείσει με τιμή κτηνοτρόφου που δεν ξεπερνάει τα 3,5 ευρώ το κιλό, ενώ τα ελληνικά με τη διπλάσια. Από εκεί και πέρα, το κέρδος θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από την πώληση των εισαγόμενων αρνιών, γι’ αυτό και η τιμή τους μπορεί να είναι και η έκπληξη της φετινής αγοράς.
Σήμερα, τα ελληνικά αρνιά πωλούνται από τους παραγωγούς στα 8 – 9 ευρώ το κιλό, ενώ τα εισαγόμενα, κυρίως ρουμάνικα, στα 4,5 ευρώ το κιλό. Παρόμοιες είναι οι τιμές και στα ζώα από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, ενώ λίγο ακριβότερα πωλούνται τα σερβικά. Τώρα, το πώς ένα αρνί που ο παραγωγός το δίνει με 8 ευρώ το κιλό φτάνει τα διπλάσια στο τσιγκέλι του χασάπη είναι άλλοι αρμόδιοι να μας το εξηγήσουν, ωστόσο, υποχρέωση της Πολιτείας είναι να προφυλάξει τους καταναλωτές, για να μην πληρώσουν τα εισαγόμενα για… ελληνικά. Κατά συνέπεια, πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι παραβάτες, για να μην… πληρώσει ο κόσμος αρνιά βουλγάρικα με τιμές ελληνικών.
Για την υπερβολική αύξηση της τιμής των αμνοεριφίων δεν ευθύνεται μόνο το… καθεστώς της αισχροκέρδειας που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές των προϊόντων που παραδοσιακά αποτελούν το βασικό έδεσμα κάποιων ημερών ή περιόδων να αυξάνονται δραματικά ως διά… μαγείας, όπως για παράδειγμα τα σαρακοστιανά και ο μπακαλιάρος, που την Καθαρή Δευτέρα και την 25η Μαρτίου, αντίστοιχα, έφτασαν στο… ταβάνι. Είναι και κάποιοι άλλοι παράγοντες που δεν πρέπει να τους παραγνωρίσουμε, ασχέτως αν δεν δικαιολογούν τις απίστευτες αυξήσεις.
Οι παράγοντες αυτοί είναι:
Η αυξημένη ζήτηση ελληνικών αμνοεριφίων από το εξωτερικό, επειδή το κρέας τους είναι πολύ καλής ποιότητας, λόγω κυρίως της ελεύθερης βόσκησης, που σπάνια πλέον συναντάται στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα ζώα είναι σταυλισμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά ελληνικά αμνοερίφια για την εσωτερική αγορά. Ένας άλλος λόγος είναι ότι φέτος θα γιορτάσουμε το Πάσχα μαζί με τους καθολικούς, γεγονός που δημιουργεί αυξημένη ζήτηση αμνοεριφίων σε όλη την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές χώρες που μπορούν να προμηθεύσουν την ΕΕ είναι η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία. Έτσι, πολλά ελληνικά αρνιά θα λείψουν από την ελληνική αγορά.
Να σημειώσουμε ότι μεγάλη κατανάλωση είχαν τα αρνιά μας και λόγω του πρόσφατου Ραμαζανιού, δεδομένου ότι οι μουσουλμάνοι είναι πολλοί πια στην Ελλάδα και αυτήν την περίοδο καταναλώνουν μόνο αρνιά. Σημαντικό ρόλο στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου σε εγχώρια αμνοερίφια έπαιξε η εμφάνιση ζωονόσων, εξαιτίας των οποίων θανατώθηκαν χιλιάδες ζώα, αλλά και οι φυσικές καταστροφές, όπως ο «Ντάνιελ», που στοίχισε τη ζωή σε 80.000 πρόβατα, από τα οποία αντικαταστάθηκαν μόλις 10.000. Κατά συνέπεια, η εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αρνιών στο εξωτερικό, λόγω του κοινού Πάσχα με τους καθολικούς, και ο αφανισμός χιλιάδων ζώων εξαιτίας των φυσικών καταστροφών και των ασθενειών μείωσαν τις διαθέσιμες ποσότητες και προκαλούν ελλείψεις στην εσωτερική αγορά, οι οποίες οδηγούν μοιραία, με βάση τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, σε άνοδο των τιμών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) Γιάννη Φασουλά: «Το 2024 οι καταναλωτές πλήρωναν για την αγορά του οβελία από κρεοπωλείο έως και 14 ευρώ, ενώ από το σούπερ μάρκετ οι τιμές έφταναν έως και τα 11 ευρώ. Φέτος, αυτήν την τιμή θα πρέπει να την ξεχάσουν». Όπως εκτιμά, η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής κατά την εφετινή χρονιά για το αρνί θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το κιλό. «Εφέτος ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 15 ευρώ το κιλό», είπε και συμπλήρωσε: «Είναι η στιγμή που ο κάθε Έλληνας με 2 – 3 ευρώ παραπάνω πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Να μη λείψει από κανένα ελληνικό τραπέζι φέτος το ελληνικό αρνί. Ο ίδιος ο πολίτης να στηρίξει τον κτηνοτροφικό κλάδο της χώρας μας».
Ένας ακόμη παράγοντας που ανεβάζει την τελική τιμή στον καταναλωτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Κρέατος, είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων αλλά και των κλειστών σφαγείων, αφού πολλές περιοχές της χώρας που είναι ελλειμματικές ως προς το ζωικό κεφάλαιο δεν μπορούν να φέρουν ζώα από άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να παρατηρείται είτε αύξηση της τιμής καταναλωτή είτε ελλείψεις.