Σοκάρει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Σε επίπεδα κάτω από το 10% υποχώρησε τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης σημειώνονται νέα ιστορικά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,8% έναντι 12,1% τον Σεπτέμβριο.

Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,0%.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας διολίσθησε κάτω του ψυχολογικού ορίου του 10% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022, καθώς από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο βρισκόταν σταθερά σε διψήφια επίπεδα.

Έκρηξη στην Ευρωζώνη
Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο, η ανακοίνωση της Eurostat έδειξε εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού στο 10,7% έναντι 9,9% τον Σεπτέμβριο, μια επίδοση η οποία αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές διευρύνθηκαν κατά 1,5%.

Τα συγκεκριμένα ποσοστά εντείνουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας. Το πρακτορείο Bloomberg, για παράδειγμα, περιμένει ύφεση 0,9% τον φετινό χειμώνα, με τη ζημιά να είναι ακόμη εντονότερη στη Γερμανία, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Πιο αναλυτικά ο ενεργειακός τομέας, για ακόμη έναν μήνα, αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» του φαινομένου, καθώς οι ετήσιες τιμές του κλάδου ενισχύθηκαν κατά 41,9% τον Οκτώβριο έναντι 40,7% τον Σεπτέμβριο (+6,5% η μηνιαία μεταβολή).

Ωστόσο, κύμα ανατιμήσεων παρατηρήθηκε και σε άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα ο λεγόμενος «σκληρός» ετήσιος δείκτης (εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα-αλκοόλ-καπνός) να καθορίζεται στο 5% από 4,8% τον Σεπτέμβριο (+0,6% η μηνιαία μεταβολή).

Από τις επιμέρους χώρες – μέλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα κράτη, τα οποία γειτνιάζουν με τις εμπόλεμες Ουκρανία και Ρωσία. Ενδεικτικά, ο ετήσιος δείκτης τιμών στην Εσθονία αναρριχήθηκε στο 22,4% τον Οκτώβριο, ενώ στη Λιθουανία και τη Λετονία ακολούθησε στο 22% και 21,8% αντίστοιχα.

Άνω του ψυχολογικού ορίου του 10%, παράλληλα, καθορίστηκε ο πληθωρισμός στις Ολλανδία (16,8%), Σλοβακία (14,5%), Βέλγιο (13,1%), Ιταλία (12,8%), Γερμανία (16,6%), Αυστρία (11,5%), Πορτογαλία (10,6%) και Σλοβενία (10,3%).

Στον αντίποδα, κάτω του 9% διαμορφώθηκε ο ετήσιος δείκτης σε Γαλλία (7,1%), Ισπανία (7,3%), Μάλτα (7,5%), Φινλανδία (8,3%) και Λουξεμβούργο (8,8%).

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Σάλος: «Αγρότης-μαϊμού» τσέπωσε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Έρχονται αποκαλύψεις-φωτιά: «Αγρότης-μαϊμού» φέρεται να πήρε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έρευνες για το σκάνδαλο που σοκάρει την Ελλάδα