Μία πρωτοφανής στα πολιτικά και κομματικά χρονικά ίντριγκα εξελίσσεται στο παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην αρχηγία του κόμματος και κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το topontiki.gr, μία ομάδα στελεχών, από τις ηττηθείσες πλευρές στη μάχη της ηγεσίας, έχει επιδοθεί σε μία πολυεπίπεδη απόπειρα υπονόμευσης του νέου αρχηγού με απώτατο στόχο την καθαίρεσή του!
Το αδιανόητο αυτό εγχείρημα, που αποτελεί εν πολλοίς και ευθεία προσβολή στην κρίση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε την επιλογή της για τη νέα ηγεσία του κόμματος μόλις πριν 20 μέρες, εκδηλώνεται σε τρία επίπεδα:
Πρώτο, στη «λευκή απεργία» και την άρνηση ανάληψης οποιασδήποτε θέσης ευθύνης. Αυτό εκφράστηκε με το όχι που είπαν περίπου 10 βουλευτές να γίνουν τομεάρχες, αλλά και την παρατεταμένη ομαδική απουσία δεκάδων στελεχών από τις θέσεις τους στην Κουμουνδούρου αυτές τις ημέρες.
Δεύτερον, με τις δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών, που αποδομούν τον κ. Κασσελάκη, όπως τα περί Τραμπ και Μπέπε Γκρίλο ή και άλλα παρόμοια, που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Παρεμβάσεις που εκφεύγουν κατά πολύ των ορίων της καλοπροαίρετης κριτικής και διαφωνίας, στοχεύοντας ευθέως στο πρόσωπο.
Και τρίτο, προφανώς και σημαντικότερο, η συγκέντρωση υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να τεθεί θέμα καθαίρεσης του κ. Κασσελάκη από το ανώτερο κομματικό όργανο, που βρίσκεται σε ισχύ αυτή την ώρα.
Η παρέμβαση που έκανε ο Τάκης Κατσαρός, στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη παλαιότερα και μέλος της «Ομπρέλας», ζητώντας να ενεργοποιηθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 20 του καταστατικού, αποκαλύπτει το σχέδιο αυτό με πάσα ειλικρίνεια – και αμετροέπεια θα έλεγε κανείς, αλλά αυτό θα κριθεί από τα ίδια τα συλλογικά όργανα και τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συγκεκριμένη καταστατική διάταξη αναφέρει τα εξής:
«Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».
Η προσπάθεια συλλογής υπογραφών δεν είναι μία εύκολη διαδικασία προφανώς. Ούτε πολιτικά, ούτε και αριθμητικά.
Αφενός διότι χρειάζεται ισχυρή νομιμοποιητική βάση και ατράνταχτα επιχειρήματα για να πειστεί κάποιο μέλος της ΚΕ ότι ο κ. Κασσελάκης πρέπει να… καθαιρεθεί στο 20ήμερο της εκλογής. Καθαίρεση σημαίνει ότι πετιέται στα σκουπίδια η βούληση των μελών του κόμματος, και άρα η αιτιολόγηση μίας τέτοιας απόφασης και η υπεράσπισή της στην κοινωνία, είναι από δύσκολη έως απίθανη – αγγίζει τα όρια της παράνοιας για την ακρίβεια.
Αφετέρου, δεν φαίνεται ότι οι συσχετισμοί στην κεντρική επιτροπή είναι τόσο πρόσφοροι για ένα τέτοιου είδους πολιτικό «σάλτο μορτάλε». Άλλωστε, η παλιά προεδρική τάση ήλεγχε το 70% των μελών της ΚΕ και πρέπει να υπάρξει σοβαρή μετατόπιση προς τις θέσεις και επιδιώξεις της «Ομπρέλας» και άλλων στελεχών για να προκύψει το 50% συν 1, εναντίον του κ. Κασσελάκη.
Οι πληροφορίες πάντως από το παρασκήνιο αναφέρουν ότι ο κ. Κατσαρός δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή την άποψη. Απλώς επέλεξε να την πει τώρα δημόσια.
Στελέχη που εμφορούνται από τις ίδιες προσεγγίσεις και βολιδοσκοπούν προθέσεις για να συγκεντρωθούν οι υπογραφές, φέρονται μεταξύ άλλων να είναι ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος (ιδεολογικός καθοδηγητής των «53»), ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Νίκος Φίλης, ενώ τις ευλογίες του σε αυτή την κίνηση, λέγεται ότι έχει δώσει και ο Γιάννης Δραγασάκης.