Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του ευρωβουλευτή να παραιτηθεί – «Η έδρα ανήκει στους ψηφοφόρους της Αριστεράς, όχι σε προσωπικές στρατηγικές», το μήνυμα Φάμελλου και Πολάκη που κατηγορούν τον Φαραντούρη για τυχοδιωκτισμό
Η άρνηση του Νικόλα Φαραντούρη να παραδώσει την έδρα του μετά τη διαγραφή του, προκάλεσε κύμα οργής στην Κουμουνδούρου, με την ηγεσία του κόμματος να κάνει λόγο για «πολιτική και ηθική απαξίωση» της λαϊκής εντολής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην επίσημη ανακοίνωση της διαγραφής, ήταν σαφής: «Ο ευρωβουλευτής οφείλει να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, από τη στιγμή που δεν δεσμεύεται ξεκάθαρα ότι θα εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι ο κ. Φαραντούρης κατέλαβε τη θέση του στις Βρυξέλλες χάρη στον μηχανισμό, τους εθελοντές και τους χιλιάδες ψηφοφόρους της Αριστεράς, και η απόφασή του να κρατήσει την έδρα ενώ «λοξοκοιτάζει» προς το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού αποτελεί πράξη τυχοδιωκτισμού. «Η έδρα δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία κανενός», διαμηνύουν από την Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι η στάση του ευρωβουλευτή συνιστά νόθευση της βούλησης του εκλογικού σώματος.
Σφοδρή επίθεση από Πολάκη: «Βγήκες για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι για τον εαυτό σου»
Στην πρώτη γραμμή της κριτικής βρέθηκε για ακόμη μια φορά ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος με μια καταιγιστική ανάρτηση καυτηρίασε την απόφαση Φαραντούρη να παραμείνει ως ανεξάρτητος. Ο κ. Πολάκης υπενθύμισε στον ευρωβουλευτή ότι η εκλογή του δεν ήταν αποτέλεσμα «προσωπικής ακτινοβολίας» αλλά της στήριξης ενός ολόκληρου κομματικού οργανισμού.
«Νίκο Φαραντούρη ξεκαθάρισε τη θέση σου είτε αποποιούμενος τα σενάρια, είτε παραιτούμενος από τη θέση του ευρωβουλευτή! Γιατί βγήκες ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όχι του εαυτού σου!!», έγραψε ο Πολάκης, κατηγορώντας τον για πολιτική ανέντιμότητα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Φαραντούρης επιλέγει να γίνει «περιφερόμενος ευρωβουλευτής» προκειμένου να εξυπηρετήσει τις φιλοδοξίες του νέου φορέα, χρησιμοποιώντας όμως ως «προίκα» την έδρα που ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Η «κλεμμένη» έδρα και η αποδυνάμωση της Αριστεράς
Η δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου εντείνεται από το γεγονός ότι η αποχώρηση Φαραντούρη αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ με μόλις δύο εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο, μειώνοντας την παρέμβαση του κόμματος στις Βρυξέλλες. Στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας υπογραμμίζουν ότι ο κ. Φαραντούρης, κατά το παρελθόν, είχε ασκήσει σκληρή κριτική σε άλλους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν (όπως η Θεοδώρα Τζάκρη), κατηγορώντας τους ότι «παίρνουν την ιστορική ευθύνη να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ που τους εξέλεξε».
Σήμερα, οι ίδιοι οι σύντροφοί του χρησιμοποιούν τα δικά του λόγια εναντίον του, καταλογίζοντάς του υποκρισία. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά σαφές ότι η μάχη για την έδρα θα συνεχιστεί σε ηθικό και πολιτικό επίπεδο, καταγγέλλοντας τον Νίκο Φαραντούρη ότι με τη στάση του προδίδει την εμπιστοσύνη των πολιτών που πίστεψαν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε προσωπικές «μεταγραφές» σε υπό σύσταση κόμματα.