Στο μικροσκόπιο Ευρωπαίας εισαγγελέως χειρουργός, οδοντίατρος, καθηγητές και αγροτικοί παράγοντες για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Ποιοι «κοιτούσαν αλλού»
Μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις απάτης με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις εξετάζει πλέον η Δικαιοσύνη, με επίκεντρο τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Φθιώτιδα και φερόμενους «αγρότες» που δήλωναν ψευδώς ιδιοκτησία ή χρήση αγροτικών εκτάσεων για να εισπράττουν παρανόμως κοινοτικά χρήματα.
Η Ευρωπαία εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου εισηγήθηκε την ενοχή 13 κατηγορουμένων, ανάμεσά τους ιατροί, φαρμακοποιοί, καθηγητές και πρώην συνδικαλιστικά στελέχη, τονίζοντας πως οι επιδοτήσεις που εισέπραξαν στέρησαν χρήματα από πραγματικούς αγρότες.
«Όλα αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε κάποιος που πράγματι έχει γεωργική δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι οι μηχανισμοί του ΟΠΕΚΕΠΕ έγιναν εργαλείο εκμετάλλευσης από επιτήδειους.
Μηδενικοί έλεγχοι, εικονικά μισθωτήρια και βοσκότοποι «μαϊμού» – Πώς στήθηκε η απάτη
Η απάτη αποκαλύφθηκε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, η οποία περιέγραφε σύστημα καταχώρισης ανύπαρκτων μισθωτηρίων σε δηλώσεις ΟΣΔΕ που κατατέθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) του Δομοκού.
Οι εμπλεκόμενοι παρουσίαζαν χιλιάδες στρέμματα δημόσιων και συνιδιόκτητων εκτάσεων, σε περιοχές όπως το Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και η Μακρυρράχη, ως βοσκότοπους σε “καλή γεωργική κατάσταση”, για να δικαιολογήσουν αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης.
Το συνολικό ποσό της ζημίας για το Δημόσιο ανέρχεται σε τουλάχιστον 440.000 ευρώ, ενώ οι ατομικές επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν κυμαίνονται από 13.000 έως 91.000 ευρώ.
«Κοιτούσαν αλλού»: Η εισαγγελέας «δείχνει» τον ΟΠΕΚΕΠΕ για συνενοχή μέσω αμέλειας
Η Ευρωπαία εισαγγελέας επέρριψε σοβαρές ευθύνες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, υποστηρίζοντας ότι «αν είχαν γίνει επιτόπιοι έλεγχοι, θα διαπιστωνόταν πως οι δηλωθείσες εκτάσεις είτε δεν αξιοποιούνταν είτε δεν συνδέονταν με τους δηλούντες».
Κατήγγειλε ότι οι επιδοτήσεις εγκρίθηκαν «με κλειστά μάτια», καθώς ουδείς από τον Οργανισμό μετέβη στο πεδίο για επιβεβαίωση της γεωργικής ή κτηνοτροφικής δραστηριότητας.
Προέκταση της έρευνας: Ύποπτη και η ιδιοκτήτρια του ΚΥΔ στον Δομοκό
Σύμφωνα με την αγόρευση της εισαγγελέως, η έρευνα επεκτείνεται και σε δεύτερη, ανοικτή δικογραφία για κακουργηματική πλαστογραφία, η οποία αφορά την ιδιοκτήτρια του ΚΥΔ στον Δομοκό, Α.Β., η οποία θα εξεταστεί ξεχωριστά.
Η εισαγγελική αρχή εισηγήθηκε τη διαβίβαση της δικογραφίας για περαιτέρω διερεύνηση πιθανών αδικημάτων:
- Ψευδορκίας για 5 μάρτυρες
- Ηθικής αυτουργίας για 2 άτομα
- Ψευδούς βεβαίωσης για ακόμη 1 εμπλεκόμενο
Τι υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι: Απόφαση του 1935 και παρερμηνεία της εγκυκλίου
Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακρυρράχης, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του μέχρι το 2020, επικαλέστηκε παλιά απόφαση του 1935 για νόμιμη χρήση των βοσκοτόπων, προσκομίζοντας, όπως ισχυρίστηκε, σχετικές αποδείξεις.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι οι αιτήσεις τους ήταν σύμφωνες με την τότε εγκύκλιο, καθώς «δεν απαιτούνταν ενεργή γεωργική παραγωγή ή ζωικό κεφάλαιο, αλλά μόνο διατήρηση της έκτασης σε “καλή κατάσταση”».
Η Δικαιοσύνη, πάντως, εξετάζει εάν αυτές οι ερμηνείες έγιναν σκοπίμως για να στηθεί πολυετές δίκτυο απάτης με ευρωπαϊκά κονδύλια.