Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Πρόστιμο 40.000 ευρώ στη ΝΔ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – Στο ΣτΕ προσφεύγει το κόμμα

Εκτεθειμένη είναι η ΝΔ για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου, δηλαδή για την υπόθεση που αφορά στη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων εξωτερικού προς την πρώην ευρωβουλευτή του κόμματος, πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επιβάλλεται στο κυβερνών κόμμα συνολικό πρόστιμο 40.000 ευρώ και δίνει εντολή στο κόμμα «ως υπεύθυνο επεξεργασίας, να διαγράψει το σύνολο των δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού που έχει στην κατοχή της».

Παράλληλα, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ επιβλήθηκε και στον πρώην γραμματέα Αποδήμων, Νίκο Θεοδωρόπουλο, καθώς σύμφωνα με την Αρχή, επεξεργάστηκε το υλικό για στατιστικούς λόγους και στη συνέχεια αφού το διατήρησε για 6 μήνες αντί να το διαγράψει, το διαβίβασε (ως ιδιώτης) στην Άννα-Μίσελ Ασημακοπούλου.

Ίδιο χρηματικό πρόστιμο επιβλήθηκε και στον Μένιο Κορομηλά, τότε Οργανωτικό Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ., καθώς εμφανίζεται να είναι το πρόσωπο (πάλι ως ιδιώτης) που έδωσε τη λίστα στον Νικο Θεοδωρόπουλου. Σημειώνεται, δε, ότι η Αρχή απήλλαξε τον τότε γ.γ. του υπουργείου εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο οποίος παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο. Κατά την Αρχή, δεν ήταν εκείνος που έκανε τη διαρροή από το Υπουργείο, όμως ο πραγματικός υπαίτιος δεν μπόρεσε να εντοπιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή έχει ήδη επιβάλλει πρόστιμα ύψους 40.000 ευρώ στην Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών για το «e-mail-gate».

Στο ΣτΕ προσφεύγει η ΝΔ

Μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, πηγές του κυβερνώντος κόμματος, σχολιάζοντας την απόφαση σημείωσαν ότι «το πρόστιμο που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στη Νέα Δημοκρατία δεν αφορά την υπόθεση της διαρροής των email, αλλά την παράλληλη έρευνα που έγινε με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση και παραλείψεις που υποστηρίζει η Αρχή ότι υπάρχουν στις διαδικασίες τήρησης από πλευράς του κόμματος της νομοθεσίας για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

«Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με το συμπέρασμα της Αρχής θεωρώντας ότι αυτά που προτείνονται ως βελτιώσεις, είναι είτε πράγματα που η ΝΔ ήδη αποδεικνύει ότι τηρεί επιμελώς είτε προδήλως ανεφάρμοστα, ακόμη και παράνομα, όπως για παράδειγμα η άποψη της Αρχής ότι η ΝΔ θα όφειλε να ελέγξει τις προσωπικές συσκευές των στελεχών της. Για τους λόγους αυτούς προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης», προσέθεσαν.

Τόνισαν, δε, ότι «με βάση το πόρισμα δεν αποδεικνύεται καμία εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας με την υπόθεση της διαρροής των email, καμία υπαιτιότητα για τη διαρροή του αρχείου ή την αποστολή των email, ενώ αναφέρεται ρητώς ότι τίποτε από αυτά δεν έγινε κατ’ εντολή ή για λογαριασμό της, αλλά αυτοτελώς από τα ελεγχόμενα πρόσωπα. Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση της Αρχής, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται, δεν είναι ομόφωνη, αλλά διατυπώνονται και οι απόψεις των μελών που μειοψήφισαν, προτείνοντας απαλλαγή».

«Η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής είναι σαφής όπως και η καταδίκη. Το γεγονός ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προαναγγέλουν προσφυγή κατά της Αρχής, να σύρεται η Αρχή στα δικαστήρια είναι κάτι που πρέπει να το ψέξουμε! Σε κάθε περίπτωση δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι Ανεξάρτητες Αρχές στη χώρα μας», σχολίασε ο Παναγιώτης Δουδωνής, Βουλευτή Επικρατείας και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εσωτερικών ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για το πρόστιμο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χρήματα από εταιρεία ενέργειας και ΑΠΕ σε ΜΜΕ που στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Σαρωτικό προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη – Τεράστια η διαφορά από τον δεύτερο

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Ο σκοτεινός φίλος του Αλέξη Τσίπρα που δεν κυκλοφορεί ούτε μία φωτογραφία του στο διαδίκτυο

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Όσα...